Nederlands ontslagnemend premier Mark Rutte.
Volledig scherm
Nederlands ontslagnemend premier Mark Rutte. © ANP

Coalitiegesprekken in Nederland moeten half augustus beginnen, vijf maanden na verkiezingen

De Nederlandse informateur Mariëtte Hamer adviseert om de partijleiders van VVD en D66, Mark Rutte en Sigrid Kaag, een ‘document op hoofdlijnen’ op te laten stellen dat als basis moet dienen voor een nieuw regeerakkoord. De onderhandelingen daarover moeten dan half augustus echt beginnen, aldus Hamer in haar eindverslag. De Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen vonden plaats op 17 maart. Ontslagnemend premier Rutte spreekt over “een heel goed plan”.

0 reacties

 1. Rutte herinnert zich niet meer wie hij minister wou maken: hoe de regeringsvorming in Nederland “een ongekende puinhoop” werd
  PREMIUM

  Rutte herinnert zich niet meer wie hij minister wou maken: hoe de regerings­vor­ming in Nederland “een ongekende puinhoop” werd

  In Nederland ligt de regeringsvorming op haar gat. De droom van Mark Rutte om zijn coalitie een doorstart te geven, botst van het ene obstakel tegen het andere aan. Een verkenner die positief test, een nota die uitlekt, een poging om een populair politicus opzij te schuiven en nu ook een leugen — excuseer: een verkeerde herinnering — van Rutte himself. “Een ongekende puinhoop”, zo vat de Nederlandse pers het samen.
 2. ANALYSE. Het graf van Rutte is gedolven. Hij ligt er alleen nog niet in
  PREMIUM

  ANALYSE. Het graf van Rutte is gedolven. Hij ligt er alleen nog niet in

  Mark Rutte kan best nog premier worden. Ook nu hij zowat overal het vertrouwen kwijtgespeeld is. Zijn partij is immers onmisbaar en andere grote leiders heeft ze niet. “De VVD is een verkoopkantoor geworden voor het merk Mark”, zo klinkt het de Nederlandse pers. Maar of er na een Rutte IV ook nog een Rutte V kan komen, wordt hoogst twijfelachtig. Of zoals de Volkskrant het al schreef: “Als een politicus onvermijdelijk is geworden, komt zijn einde in zicht.”