Nederlands ontslagnemend premier Mark Rutte.
Volledig scherm
Nederlands ontslagnemend premier Mark Rutte. © ANP

Coalitiegesprekken in Nederland moeten half augustus beginnen, vijf maanden na verkiezingen

De Nederlandse informateur Mariëtte Hamer adviseert om de partijleiders van VVD en D66, Mark Rutte en Sigrid Kaag, een ‘document op hoofdlijnen’ op te laten stellen dat als basis moet dienen voor een nieuw regeerakkoord. De onderhandelingen daarover moeten dan half augustus echt beginnen, aldus Hamer in haar eindverslag. De Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen vonden plaats op 17 maart. Ontslagnemend premier Rutte spreekt over “een heel goed plan”.

0 reacties

 1. WHO roept op: wacht zeker tot eind september met toedienen derde prik
  Play

  WHO roept op: wacht zeker tot eind september met toedienen derde prik

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil dat overheden in het Westen zeker tot eind september wachten om van start te gaan met de toediening van derde prikken, zodat er meer vaccins beschikbaar komen voor armere landen. “We moeten hoogdringend de zaken omdraaien: van een meerderheid van vaccins voor de rijke landen naar een meerderheid voor de arme landen”, zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een persconferentie in Genève.
 2. ANALYSE. Het graf van Rutte is gedolven. Hij ligt er alleen nog niet in
  PREMIUM

  ANALYSE. Het graf van Rutte is gedolven. Hij ligt er alleen nog niet in

  Mark Rutte kan best nog premier worden. Ook nu hij zowat overal het vertrouwen kwijtgespeeld is. Zijn partij is immers onmisbaar en andere grote leiders heeft ze niet. “De VVD is een verkoopkantoor geworden voor het merk Mark”, zo klinkt het de Nederlandse pers. Maar of er na een Rutte IV ook nog een Rutte V kan komen, wordt hoogst twijfelachtig. Of zoals de Volkskrant het al schreef: “Als een politicus onvermijdelijk is geworden, komt zijn einde in zicht.”
 3. Pentagon tijdlang in lockdown na schietpartij bij bus- en metrostation: agent gedood, schutter doodgeschoten

  Pentagon tijdlang in lockdown na schietpar­tij bij bus- en metrostati­on: agent gedood, schutter doodgescho­ten

  Het Pentagon nabij Washington is dinsdag ruim een uur afgegrendeld geweest na een schietincident op het busperron in de buurt van het bekende vijfhoekige gebouw. Dat huisvest het hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten. Een politieman bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen na de schietpartij, de schutter is door agenten doodgeschoten. Er vielen meerdere gewonden.