Deelstaatpremier Hendrik Wüst van Noordrijn-Westfalen.
Volledig scherm
Deelstaatpremier Hendrik Wüst van Noordrijn-Westfalen. © ANP / EPA

Christendemocraten grootste partij in Noordrijn-Westfalen

De christendemocraten (CDU) blijven de grootste partij in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar inwoners zondag een nieuw regionaal parlement konden kiezen. Volgens de voorlopige uitslag komt de CDU uit op 35,7% van de stemmen, bijna drie procentpunten meer dan vijf jaar geleden. De sociaaldemocraten van de SPD, de grootste oppositiepartij, verliezen flink en gaan van 31,2% in 2017 naar 26,7% nu. De Groenen halen 18,2%, de rechts-populistische AfD 5,4%, de liberale FDP halveert van 12,6 naar 5,9%. De opkomst was met 55,5% historisch laag.

  1. Muzikale pr-stunt voor “eenzame” turbine die Russisch gas naar Europa moet pompen

    Muzikale pr-stunt voor “eenzame” turbine die Russisch gas naar Europa moet pompen

    De Duitse multinational Siemens vraagt om ‘hulp’ voor de turbine die al wekenlang de inzet is van een diplomatieke ruzie tussen Moskou en Berlijn. De machine is nodig voor het pompen van Russisch gas naar Duitsland. Het Kremlin weigert echter de gerepareerde turbine te ontvangen. Daarom vraagt Siemens aan internetgebruikers om een playlist samen te stellen die de “eenzame” machine gezelschap kan houden. Een gewaagde pr-stunt.
  2. Erdogan vreest voor gevechten rond Oekraïense kerncentrale Zaporizja: “We willen geen nieuwe Tsjernobyl”

    Erdogan vreest voor gevechten rond Oekraïense kerncentra­le Zaporizja: “We willen geen nieuwe Tsjernobyl”

    Turkije is bezorgd om het oorlogsgeweld rond de Oekraïense kerncentrale Zaporizja, die onder Russische controle staat. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan waarschuwde donderdag na afloop van de ontmoeting met zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres voor het risico op een “nieuw Tsjernobyl”. Guterres pleitte nogmaals voor de terugtrekking van de Russische troepen uit de grootste centrale van Europa.