De Chinese president Xi Jinping (rechts) en de Saudi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke machthebber in het land tijdens een top in China in 2016. Archiefbeeld.
Volledig scherm
De Chinese president Xi Jinping (rechts) en de Saudi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke machthebber in het land tijdens een top in China in 2016. Archiefbeeld. © AFP

Chinese president Xi brengt uitgebreid bezoek aan Saudi-Arabië

De Chinese president Xi Jinping brengt een uitgebreid bezoek aan Saudi-Arabië en knoopt er topconferenties met de Golfstaten en de Arabische Liga aan vast. Het is het eerste bezoek van Xi aan de regio in zes jaar tijd. China ziet dat de westerse invloed in het Midden-Oosten tanende is en wil op de voorgrond treden.

  1. Bin Salman ontkent aan Biden dat hij journalist liet vermoorden - VS verwachten opvoering Saudische olietoevoer
    Update

    Bin Salman ontkent aan Biden dat hij journalist liet vermoorden - VS verwachten opvoering Saudische olietoe­voer

    De Amerikaanse president Joe Biden is vrijdag toegekomen in Saudi-Arabië. Daar wachtte hem een aanvankelijk koele ontvangst. Tijdens zijn kiescampagne in 2020 had Biden gezegd dat hij van Saudi-Arabië een paria wilde maken vanwege de moord op journalist Jamal Khashoggi. Kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke machthebber in Saudi-Arabië, ontkende tegenover Biden dat hij iets met de moord te maken had. Verder spraken de leiders over olietoevoer. De VS rekenen erop dat Saudi-Arabië de oliekraan verder opendraait. Het Witte Huis heeft dat in een verklaring naar buiten gebracht na de ontmoeting.