Reddingswerkers zijn druk in de weer om het water uit de illegale mijn te pompen.
Volledig scherm
Reddingswerkers zijn druk in de weer om het water uit de illegale mijn te pompen. © VIA REUTERS

Chinese mijnwerkers die vastzaten in illegale steenkoolmijn bevrijd

Reddingswerkers zijn er vandaag in de noordelijke Chinese provincie Shanxi in geslaagd om de mijnwerkers te bevrijden die al sinds woensdag vastzaten in een illegale steenkoolmijn. Al twintig mannen zijn aan de oppervlakte gebracht, vrijdagavond was de reddingsactie van de laatste aan de gang. Dat meldt het persagentschap Xinhua.

 1. INTERVIEW. Belgisch klimaatonderhandelaar Peter Wittoeck op de Top van Glasgow: “Ik hòòp dat de overstromingen deze zomer meer mensen heeft doen beseffen dat er iets moet gebeuren. En snel”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Belgisch klimaaton­der­han­de­laar Peter Wittoeck op de Top van Glasgow: “Ik hòòp dat de overstro­min­gen deze zomer meer mensen heeft doen beseffen dat er iets moet gebeuren. En snel”

  “De federale regering heeft het doel om de CO2-emissie met 55% te verminderen tegen 2030 in het regeerakkoord geschreven. De Brusselse en Waalse regering ook. Alleen in Vlaanderen niet. Dat is niet goed voor de geloofwaardigheid van ons land.” Aan het woord: Peter Wittoeck (55), dé klimaatonderhandelaar voor België op de Klimaattop in Glasgow. “We zijn niet meer bij de progressieve landen. Dat was ooit anders.”
 2. Klimaatexpert Pieter Boussemaere over akkoord in Glasgow: “Vroeger zag onze toekomst er apocalyptisch uit, nu is ze nog ‘slechts’ levensgevaarlijk”
  PREMIUM

  Klimaatex­pert Pieter Boussemae­re over akkoord in Glasgow: “Vroeger zag onze toekomst er apocalyp­tisch uit, nu is ze nog ‘slechts’ levensge­vaar­lijk”

  Op de klimaattop in Glasgow bereikten de 197 deelnemende landen zaterdagavond een akkoord. Op het laatste nippertje slaagden China en India erin de tekst rond steenkool te laten verwateren. “Uitfaseren” van steenkoolcentrales werd vervangen door “verminderen”. Het akkoord bevat zo onvoldoende engagement om de maximum 1,5 graden opwarming, zoals in 2015 afgesproken in Parijs, te verwezenlijken. “Begin 2015 leek het nog alsof we afstevenden op 4 graden opwarming, met dit akkoord nog op 2,4 tot 2,7 graden. Vroeger zag onze toekomst er apocalyptisch uit, nu is ze nog ‘slechts’ levensgevaarlijk”, stelt klimaatexpert Pieter Boussemaere.