De kolencentrale in de Noord-Chinese stad Zhangjiakou.
Volledig scherm
De kolencentrale in de Noord-Chinese stad Zhangjiakou. © AFP

China verdedigt waarom het engagement afzwakte om steenkool uit te faseren

China heeft zichzelf verdedigd tegen het verwijt dat het de engagementen afzwakte op de klimaattop in Glasgow. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken veegde de kritiek op het feit dat het land samen met India een concreter engagement over het afbouwen van steenkool tegenhield van tafel.

8 reacties

 • François Smet

  2 maanden geleden
  110 miljoen ton steenkool PER DAG hebben ze nodig, om hun electriek op te wekken , begrijpe wie kan . In Brussel zullen ze wel betogen , in China denken ze er anders over !!
 • José Lippens

  2 maanden geleden
  China is het eerste land dat tegen de vervuiling werkte door de geboortebeperking.
 • Toran Korshnah

  2 maanden geleden
  China moet niet gaan doen alsof ze een derdewereldland zijn. Ze staan verder op veel vlakken dan wij.
 • Albert Van Daele

  2 maanden geleden
  Het komt er alleen opaan de economische evenwichten niet te verstoren, de rest is voor de goedgelovigen blablabla
 • MARC SAUVAGE

  2 maanden geleden
  groei groei en nog eens groei overal hetzelfde tot onzen bol het niet meer aankan maar als die groene waterstof in de industrie bij ons blijkt te lukken zie ik ze nog eerder co2 neutraal zijn dan wij (maar dan groeien we de wereld wel op een andere manier om zeep zeker)
 1. Klimaatexpert Pieter Boussemaere over akkoord in Glasgow: “Vroeger zag onze toekomst er apocalyptisch uit, nu is ze nog ‘slechts’ levensgevaarlijk”
  PREMIUM

  Klimaatex­pert Pieter Boussemae­re over akkoord in Glasgow: “Vroeger zag onze toekomst er apocalyp­tisch uit, nu is ze nog ‘slechts’ levensge­vaar­lijk”

  Op de klimaattop in Glasgow bereikten de 197 deelnemende landen zaterdagavond een akkoord. Op het laatste nippertje slaagden China en India erin de tekst rond steenkool te laten verwateren. “Uitfaseren” van steenkoolcentrales werd vervangen door “verminderen”. Het akkoord bevat zo onvoldoende engagement om de maximum 1,5 graden opwarming, zoals in 2015 afgesproken in Parijs, te verwezenlijken. “Begin 2015 leek het nog alsof we afstevenden op 4 graden opwarming, met dit akkoord nog op 2,4 tot 2,7 graden. Vroeger zag onze toekomst er apocalyptisch uit, nu is ze nog ‘slechts’ levensgevaarlijk”, stelt klimaatexpert Pieter Boussemaere.