Twee onderzoekers in het laboratorium van Sinovac, een van de elf Chinese bedrijven die klinische tests mogen uitvoeren met veelbelovende vaccins.
Volledig scherm
Twee onderzoekers in het laboratorium van Sinovac, een van de elf Chinese bedrijven die klinische tests mogen uitvoeren met veelbelovende vaccins. © AFP

‘China test vaccin massaal op werknemers van staatsbedrijven’

In de race om een coronavaccin is China op grote schaal bezig met testen op werknemers van staatsbedrijven en van farmaceutische bedrijven die het vaccin zelf ontwikkelen. Daarvoor wordt een noodprocedure gebruikt. Volgens The New York Times worden mogelijk al honderdduizenden Chinezen versneld getest, buiten de gebruikelijke en trage testprogramma’s om.

 1. Viroloog Peter Piot: “Groepsimmuniteit is de oplossing, maar je kan de mensen niet laten sterven”

  Viroloog Peter Piot: “Groepsim­mu­ni­teit is de oplossing, maar je kan de mensen niet laten sterven”

  Volgens de gerenommeerde Belgische viroloog Peter Piot is groepsimmuniteit niet de juiste strategie tegen het nieuwe coronavirus. Dat heeft hij gezegd in een interview met de krant La Libre Belgique. “In principe is het de oplossing”, klinkt het. “De geschiedenis bewijst het. Maar dat zou je reinste Darwinisme zijn (waarbij alleen de sterksten overleven, red.). Dat is niet aanvaardbaar. We leven in de 21ste eeuw. Je kan mensen niet laten sterven.”
 2. Telefoontjes en e-mails tonen hoe farma-industrie coronacrisis misbruikt: “Ze willen ons niet redden. Ze willen winst”
  PREMIUM

  Telefoon­tjes en e-mails tonen hoe far­ma-industrie coronacri­sis misbruikt: “Ze willen ons niet redden. Ze willen winst”

  Is de farma-industrie onze redder in nood? Of probeert ze de coronacrisis te gebruiken om zoveel mogelijk winst maken? 'Lobbywaakhond' Corporate Europe Observatory levert voor het eerst bewijzen van dat laatste. Het kon e-mails en transcripties van telefoontjes lezen tussen de farmalobby en de Europese Commissie, die aantonen hoe sluw men te werk gaat. Wij kregen een exclusieve inkijk in het onderzoek.
 1. Hoe vier je veilig kerst en nieuwjaar?
  Play

  Hoe vier je veilig kerst en nieuwjaar?

 2. Stefan Boxy toont zijn unieke kunstcollectie: "Het is héél kitsch, ik weet het"
  Play
  Latem leven

  Stefan Boxy toont zijn unieke kunstcol­lec­tie: "Het is héél kitsch, ik weet het"