China richt in sneltempo gigantisch quarantainecentrum op na heropflakkering corona
Honderden Chinese werknemers wisselen elkaar vanaf vandaag 24 uur op 24 af om in enkele dagen tijd een gigantisch quarantainecentrum op te richten. Dat moet helpen om een coronabroeihaard te bestrijden die 300 km ten zuiden van Peking aan de gang is.
Delen per e-mail
Sinds de lente van 2020 heeft het Aziatische land de epidemie grotendeels afgeremd met quarantaines, controles van reizigers uit het buitenland, controles op verplaatsingen en verplichte coronatesten. Sinds halverwege mei is in China maar één dode geregistreerd. Dat was vorige week.
Opnieuw gevallen
De laatste weken worden opnieuw honderden gevallen van Covid-19 gemeld, en dat geeft aanleiding tot nieuwe maatregelen. Ook al zijn de cijfers nog lang niet te vergelijken met die van Europa of van de Verenigde Staten, toch wordt testen opnieuw verplicht, en moeten veel mensen terug in quarantaine.
Afzonderen
De broeihaard die woedt in Shijiazhuang (11 miljoen inwoners), hoofdstad van de provincie Hebei (Noord) waarin Peking ligt, is voor de autoriteiten ook een aanleiding om een gigantisch quarantainecentrum te laten bouwen. Daarin kunnen risicopersonen worden afgezonderd.
Honderden werknemers zijn nu met hijskranen geprefabriceerde witte kamers beginnen plaatsen op een uitgebreid terrein in de buitenwijken van de stad.
Het is een beeld dat doet denken aan vorig jaar, wanneer in dagen ziekenhuizen werden gebouwd in Wuhan, de Chinese stad waar het coronavirus voor de eerste keer werd geïdentificeerd. (Lees verder onder de video)
Bekijk ook: TIMELAPSE. ZIEKENHUIS IN WUHAN NA 10 DAGEN AL KLAAR
Warm water en wifi
Het quarantainecentrum in opbouw in Shijiazhuang zal uitgerust worden met badkamers, warm water, wifi en airconditioning. Als het klaar is, binnen enkele dagen volgens de Chinese media, zal het contactgevallen opvangen. Volgens de nationale televisie zal het centrum onderdak kunnen bieden aan meer dan 4.000 personen in totaal.
De bouw is op 13 januari begonnen, toen er kleine haarden ontstonden in enkele steden in het noorden van China. Een vergelijking met foto’s een paar dagen geleden bevestigt alvast dat de werkzaamheden in een stevige vaart gaan. En nu moet het dus nog sneller.
Chinees Nieuwjaar
Miljoenen inwoners werden in het noorden al in een vorm van lockdown geplaatst. Ze moesten ook een verplichte test ondergaan, sommigen twee keer.
China is extra waakzaam nu, een paar weken verwijderd van de vakantieperiode voor Chinees Nieuwjaar (11-17 februari). Die periode veroorzaakt meestal een massale toestroom van mensen die reizen om samen met hun familie het belangrijkste feest van het jaar te vieren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dokters in Wuhan getuigen anoniem: “We wisten in december 2019 al hoe gevaarlijk coronavirus was maar moesten zwijgen”
Chinese dokters wisten al in december 2019 hoe gevaarlijk het coronavirus was. Ze kregen toen echter van hogerhand zwijgplicht opgelegd. Dat blijkt uit een ITV-reportage die vanavond uitgezonden wordt. -
Groot-Brittannië op zoek naar coronapatiënt met Braziliaanse variant
De Britse gezondheidsautoriteiten hebben een oproep gelanceerd om een reiziger te vinden die in februari uit Brazilië is gearriveerd. De persoon is besmet met een variant van het coronavirus uit Brazilië. Bij zes personen in Engeland en Schotland is de P1-variant uit het Noord-Braziliaanse Manaus vastgesteld en één persoon heeft bij aankomst in Engeland wel een test gehad, maar liet geen adres of andere gegevens achter op het testformulier. -
Sparen
Een ‘gezonde’ spaarpot: om hoeveel geld gaat het dan?
De coronacrisis heeft veel mensen met hun neus op de feiten gedrukt: bij onverwacht moeilijke tijden is een gezonde spaarbuffer echt geen overbodige luxe. Maar wat is een goed bufferbedrag? Spaargids.be ging op zoek naar het advies van de experts en geeft ook enkele tips om beter te sparen. -
-
Onafhankelijke experts: "China en WHO hadden sneller moeten handelen bij begin epidemie”
Bij het begin van de epidemie van Covid-19 hadden China en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sneller kunnen handelen. Dat stellen de onafhankelijke experts die door de WHO zijn aangesteld om de aanpak van de crisis te evalueren. Het expertenpanel stelt dinsdag zijn tweede rapport voor. -
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
Niet ‘Chinees’ virus, wel ‘Britse’ en ‘Zuid-Afrikaanse’ variant: WHO komt met alternatieve namen om stigmatisering te vermijden
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil de nieuwe coronavarianten hernoemen. Hiermee wil de WHO voorkomen dat landen door de mutatie van het coronavirus worden gestigmatiseerd. -
Loopbaanbegeleiding: hoe werkt het en hoe weet je of het iets voor jou is?
Uitgekeken op jouw job? Knaagt er iets, maar kan je niet goed zeggen wat? Heb je het helemaal gehad met jouw bedrijf of sommige collega’s? Weet dat je meestal recht hebt op loopbaanbegeleiding, waarbij je samen met een vaste begeleider je werksituatie onder de loep neemt. Jobat.be vat de essentie samen.
12 reacties
Danny Bottelier
Herbert Verbeeck
Thérèse Reczkowski
Marianne Van den Lemmer
lucien lemahieu