Volledig scherm

China rangschikt alle inwoners: wie slecht scoort, mag trein of vliegtuig niet meer op (en dat is nog maar het begin)

China voert in mei een systeem in dat inwoners kan verhinderen trein- of vliegtuigtickets te kopen. Het gaat dan om mensen die slecht scoren in het zogenaamde 'sociaalkredietsysteem' van de overheid, een obscure ranglijst waarbij je score zelfs zou zakken als je je fiets op de stoep parkeert. Aan de grondslag ligt het adagium 'Eens onbetrouwbaar, altijd ingeperkt' van president Xi Jinping. 

182 reacties

 • johanneke li

  4 jaar geleden
  als het systeem goed is ontworpen moet dit mogelijk zijn, maar hier is het duidelijk overdreven als het de mens duidelijk in zijn ontplooing tegenhoudt; geen lening, geen openbare verplaatsingen etc voor gekende terroristen is dit ok, maar niet omdat je je fiets een paar keer verkeerd parkeert!
 • Anoniem

  5 jaar geleden
  DE OPLOSSING onmiddellijk invoeren voor onze onbekwame politiekers en rechters met gevolg ,is het van het om de staatsschuld in te dijken en ze aan t werk te krijgen ipv te kakelen als kiekens zonder kop
 • ignace lambert

  5 jaar geleden
  niet testen meteen ermee beginnen in Belgie toch
 • Christine Laevers

  5 jaar geleden
  Camera's tot in het toilet en douches, databases, digitale identificatie ... de mensenmaatschappijen zijn compleet ontwricht. Niemand kan iemand anders nog vertrouwen. Een nieuw tijdperk is aangebroken. Een tijdperk van 'ontmenselijking'.
 • Walter Lippens

  5 jaar geleden
  Alleen zij die iets te verbergen hebben kunnen hier tegen zijn.
 1. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.