Het standbeeld van generaal Robert E. Lee wordt zaterdag weggehaald.
Volledig scherm
Het standbeeld van generaal Robert E. Lee wordt zaterdag weggehaald. © AP

Charlottesville haalt vier jaar na dodelijke rellen omstreden standbeeld weg

De Amerikaanse stad Charlottesville gaat het standbeeld van de omstreden Amerikaanse generaal Robert E. Lee weghalen. Het beeld was in 2017 het middelpunt van uit de hand gelopen protesten van voor- en tegenstanders. Een vrouw kwam daarbij om het leven toen een rechts-extremist met zijn auto inreed op een groep tegendemonstranten.

2 reacties

 • GUNTER FRANQUET

  3 maanden geleden
  uit geschiedenis moet men leren , niet doodzwijgen
 • gustaaf carpels

  3 maanden geleden
  Hopelijk gooien ze het niet weg maar zetten ze het in een museum waar dan de Amerikaanse geschiedenis kan primeren ipv haat en nijd tenslotte wat gebeurt is in die tijden is voorbij tenslotte.
 1. Huis van Afgevaardigden VS stemt voor verwijdering standbeelden confederatie uit Capitool

  Huis van Afgevaar­dig­den VS stemt voor verwijde­ring standbeel­den confedera­tie uit Capitool

  Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag gestemd voor de verwijdering van standbeelden van zuidelijke generaals en andere belangrijke figuren van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) uit het Capitool, het parlementsgebouw in de hoofdstad Washington. Onder de standbeelden bevindt zich een buste van de voormalige opperrechter van het hooggerechtshof die in 1857 slaven ontzegde staatsburger te zijn.
 2. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.
 1. Voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell overleden door coronavirus en kanker: “Immuunsysteem aangetast”
  Play
  9

  Voormalige Amerikaan­se minister van Buitenland­se Zaken Colin Powell overleden door coronavi­rus en kanker: “Immuunsys­teem aangetast”

  Colin Powell, onder president George W. Bush Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, is maandag bezweken aan complicaties ten gevolge van het coronavirus. Dat meldt zijn familie in een mededeling op Facebook. Powell was de eerste zwarte Amerikaan aan het hoofd van het leger, en later werd hij ook de eerste zwarte minister van Buitenlandse Zaken. De oud-minister werd 84.
 2. Gelekte documenten onthullen hoe landen proberen om VN-klimaatrapport af te zwakken
  61

  Gelekte documenten onthullen hoe landen proberen om VN-klimaatrap­port af te zwakken

  Enkele dagen voor de wereldklimaattop in het Schotse Glasgow zijn tienduizenden aanbevelingen gelekt waarin enkele landen en organisaties een klimaatrapport van de VN proberen af te zwakken. Zo trachten ze de noodzaak om snel af te stappen van fossiele brandstoffen terzijde te schuiven. Maar ook kernenergie, vleesconsumptie en financiële steun voor ontwikkelingslanden zouden gevoelige punten zijn. De experts zeggen dat ze zich niet zullen laten beïnvloeden voor hun rapport.