Chaos en internettrollen: zo beïnvloedt Rusland de Amerikaanse verkiezingen
Volgens Amerikaanse media hebben de inlichtingendiensten vorige week aan het Congres bekendgemaakt dat Rusland in november Trump opnieuw zou helpen de verkiezingen te winnen. Maar hoe gebeurt dat dan concreet? En waarom?
Op 13 februari kregen de leden van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden in een briefing te horen dat Rusland opnieuw focust om de Democratische voorverkiezingen en de algemene verkiezing, die op 3 november doorgaat, te beïnvloeden. Trump was volgens bronnen van de New York Times woedend toen hij dat te horen kreeg, uit angst dat de Democraten de informatie tegen hem zouden gebruiken.
De voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Huis, Democraat Adam Schiff, zei in een tweet dat de reactie van Trump opnieuw de inspanningen om buitenlandse inmengingen te voorkomen, in gevaar bracht.
“Beïnvloedingscampagne”
Het is niet de eerste keer dat Rusland de verkiezingen wil sturen. Begin 2017, vlak na de verkiezing van president Trump, gaven de Amerikaanse inlichtingendiensten een rapport vrij waaruit bleek dat de Russische president Vladimir Poetin, een “beïnvloedingscampagne” vroeg. Die was gericht op de Amerikaanse verkiezingen in 2016 tussen Donald Trump en tegenstander, de Democratische Hillary Clinton.
Dat deden ze eerst door het Democratische Nationale Comité, het grootste bestuursorgaan van de Democratische partij, te proberen hacken, zonder succes. Verder ook door publiekelijk Hillary Clinton, een hak te zetten en Trump een handje toe te steken, luidde het toen.
“Ruslands doel bestond erin het vertrouwen van het volk in het Amerikaanse democratische proces te ondermijnen, Hillary Clinton zwart te maken en haar verkiesbaarheid en mogelijk presidentschap schade te berokkenen”, stond er geschreven.
Geheime operaties
Verder beschreef het rapport ook geheime operaties, waaronder cyberactiviteiten en internettrollen. Rusland zou ook verantwoordelijk geweest zijn voor het verspreiden van vals nieuws, als deel van een propagandacampagne in het voordeel van Trump.
Het onderzoek maakte gebruik van bevindingen van Amerikaanse overheidsinstanties als de FBI, de CIA en de NSA. Sommige Republikeinen beschuldigden de inlichtingendiensten ervan om tegen Trump te zijn, maar dat ontkenden ze steevast. Ze zeiden dat ze onpartijdig werk leveren. Het Kremlin ontkende alle beschuldigingen.
2020 verkiezingen
In het algemeen zouden volgens de Amerikanen de doelen van Rusland dezelfde zijn als vier jaar geleden. Ze willen het vertrouwen van stemmers in het verkiezingssysteem ondermijnen en chaos creëren. De winnaar van de verkiezingen krijgt het best zo moeilijk mogelijk om te regeren, als kiezers wantrouwen dat hij wel de terechte winnaar is.
Aanstaande verkiezingen zouden Russische internettrollen zich niet meer uitgeven als Amerikanen om zo mensen te sturen, zoals ze deden in 2016. Deze keer zouden ze inzetten om mensen zelf het valse nieuws te laten verspreiden, aldus de overheidsofficieren.
Uit de bevindingen van speciale onderzoeker Robert Mueller vorig jaar rond de inmenging, bleek dat de Russen, naast Donald Trump, ook Bernie Sanders wouden helpen in 2016. De twee kandidaten kunnen ideologisch niet verder van elkaar liggen, maar ze verdelen allebei de kiezers en willen de legertroepen in het buitenland terugtrekken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Moet een kind van vijf nog in een autozitje? En hoeveel kids mag je in één wagen vervoeren? Alle regels op een rijtje
Het is in sommige huishoudens goed voor een stevige discussie: het veilig en correct vervoeren van de kroost. Doe daar nog eens de kinderen van vrienden of familieleden bij en de verwarring is helemaal compleet. Nochtans is de wetgeving hierrond duidelijk. Er is in feite geen stof voor discussie. Independer.be doet het uit de doeken. -
Gouden 114
Dure tegenvallers: welke vijf spelers kan je best transfereren in je Gouden 11-team?
Spelers als Paul Onuachu, Toby Alderweireld en Simon Mignolet zijn hun prijskaartje meer dan waard, maar welke dure vogels vallen - voorlopig - tegen in de Gouden 11? Tijdens het seizoen heb je recht op maar liefst zes transfers, gebruik ze dus verstandig. -
Poetin op hoge hakken tijdens bezoek aan universiteit - Is het wel de echte?
De Russische president Vladimir Poetin bracht woensdag een bezoek aan de Lomonosov-universiteit in Moskou. Op foto’s is duidelijk te zien dat hij hakken draagt en dat ging op sociale media niet onopgemerkt voorbij. Sommige twitteraars spotten ermee dat de man zo onzeker is over zijn lengte dat hij kiest voor hakken. Anderen vragen zich af of het hier geen kleinere dubbelganger van de Russische president betreft. -
-
Studentverpleger “die terreuraanval plande” betrapt met bom voor Brits ziekenhuis
Een Britse student verpleegkunde is vandaag voor de rechtbank verschenen nadat hij vorige week werd betrapt met een zelfgemaakte bom aan een ziekenhuis in de Noord-Engelse stad Leeds. De 27-jarige Mohammad Farooq zou van plan zijn geweest om een terreuraanval op de Britse luchtmacht te plegen. -
Pompeo waarschuwt Moskou voor "onaanvaardbare" inmenging bij verkiezingen
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft Moskou gewaarschuwd voor "onaanvaardbare" Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen in de VS. Dat deed hij tijdens een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. -
HLN Shop
Zit je knikkebollend aan je bureau? Deze drie gadgets geven je instant energie
Zit je vaak knikkebollend aan je bureau? Kunnen je energielevels een serieuze boost gebruiken, zeker tijdens deze korte, donkere dagen? Je bent niet alleen. HLN Shop ging op zoek naar drie hulpmiddelen die je energieker door het leven helpen... dankzij licht. -
PREMIUM
Wie is Gautam Adani, de ooit 3de rijkste man ter wereld die 70 miljard verdiende in de energiecrisis en nu zijn fortuin ziet verschrompelen?
Hij was tot voor kort de derde rijkste man ter wereld. De Indiase industrieel Gautam Adani (60) had geen universiteitsdiploma vandoen om zijn fortuin, geschat op 121 miljard dollar, te vergaren. Maar Adani wordt nu beschuldigd van ‘de grootste zwendel in de bedrijfsgeschiedenis’. Over de opmars en ondergang van een man die bol staat van tegenstrijdigheden.
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMarcus Vadis
Gilles Standaert
Karel Dierckx
piet devlieger
Loesje Verplancke