De afkondiging van de twee wetten komt op de dag dat Rusland de vijfde verjaardag viert van de aanhechting van het Oekraïense schiereiland de Krim, iets wat door de internationale gemeenschap als annexatie wordt veroordeeld. In beeld, de Russische president Vladimir Poetin.
Volledig scherm
De afkondiging van de twee wetten komt op de dag dat Rusland de vijfde verjaardag viert van de aanhechting van het Oekraïense schiereiland de Krim, iets wat door de internationale gemeenschap als annexatie wordt veroordeeld. In beeld, de Russische president Vladimir Poetin. © AP

Censuur? Poetin tekent omstreden wet tegen “fake news”

De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag twee omstreden wetten gedecreteerd. Een die het de autoriteiten toelaat om internetmedia te blokkeren of te beboeten in geval van het verspreiden van "fake news”, en een andere die de "schending van de staatssymbolen" strafbaar maakt. De officiële publicatie van deze wetten, die begin maart door de Doema werden aangenomen, komt er ondanks protest van mensenrechtenactivisten, die er een risico op censuur en een bedreiging van de vrijheid van meningsuiting in zien.

 1. Russische staatstelevisie somt Amerikaanse doelwitten op “voor geval dat Kremlin nucleaire aanval zou plannen”

  Russische staatstele­vi­sie somt Amerikaan­se doelwitten op “voor geval dat Kremlin nucleaire aanval zou plannen”

  Enkele dagen nadat president Vladimir Poetin zei dat zijn land klaar is voor een situatie zoals ten tijde van de Cubaanse rakettencrisis (1962), weerklinkt er vanuit Rusland opnieuw straffe taal. De Russische staatstelevisie doet er zelfs nog een schepje bovenop en heeft enkele Amerikaanse doelen opgesomd die Moskou zou beogen in het geval van een nucleaire aanval, waaronder het Pentagon in Washington D.C. (waar het Amerikaanse ministerie van defensie zetelt) en Camp David, het buitenverblijf van de Amerikaanse presidenten.
 1. Man kan kantelende wagen nipt ontwijken
  Play

  Man kan kantelende wagen nipt ontwijken

 2. Is Covid de Grinch? Volgens de gouverneur van New York zijn de gelijkenissen alvast treffend
  Play

  Is Covid de Grinch? Volgens de gouverneur van New York zijn de gelijkenis­sen alvast treffend