Catherine Deneuve excuseert zich bij #metoo-slachtoffers, maar blijft bij standpunt: "Verkrachting is een misdaad, maar hardnekkig of ongepast flirten niet"
De Franse actrice Catherine Deneuve heeft haar beslissing verdedigd om een tekst te ondertekenen waarin het #MeToo-debat op de korrel wordt genomen. Dat doet ze in een bijdrage in de krant Libération. Ze verontschuldigt zich wel bij de slachtoffers van seksueel misbruik.
Deneuve en een resem andere, maar minder bekende vrouwen waarschuwden afgelopen maandag in de krant Le Monde voor "het klimaat van een totalitaire maatschappij" in het huidige #MeToo-debat. "Verkrachting is een misdaad, maar hardnekkig of ongepast flirten is geen misdaad, en galant zijn is geen uiting van mannelijke chauvinistische agressie", zo luidde het. "Als vrouwen herkennen wij ons niet in deze vorm van feminisme, die onder de aanklacht van machtsmisbruik het gezicht toont van mannenhaat en haat tegen seksualiteit."
"Verkrachting is een misdaad, maar hardnekkig of ongepast flirten is geen misdaad, en galant zijn is geen uiting van mannelijke chauvinistische agressie"
Catherine Deneuve
Verontschuldigingen
Zondag in La Libération biedt Deneuve haar verontschuldigingen aan aan de slachtoffers van seksueel misbruik. "Ik begroet zusterlijk alle slachtoffers van afschuwelijke daden die zich aangevallen hebben gevoeld door het commentaar dat in Le Monde verschenen is", klinkt het. "Vanzelfsprekend beweert niets in de tekst dat ongewenste intimiteiten goed zijn, anders had ik die niet ondertekend."
Iedereen scheidsrechter
De actrice houdt wel voet bij stuk en verduidelijkt in de rest van haar bijdrage haar standpunt. Ze zegt dat het "kenmerkend is voor ons tijdperk" dat "iedereen denkt het recht denkt te hebben om te oordelen, als scheidsrechter op te treden en te veroordelen". Volgens de actrice leven we in "een tijdperk waarin simpele aanklachten op sociale media leiden tot afstraffing, ontslagen en lynchpartijen in de media", klinkt het. "Ik excuseer niets. Ik oordeel niet over de schuld van de mannen in kwestie, want ik ben daar niet voor gekwalificeerd. En weinigen zijn dat", benadrukt ze wel.
Helemaal mee eens. Eindelijk een vrouw die een genuanceerd beeld kan geven. Te bedenken dat eens fluiten door een bouwvakker van op zijn stelling naar een mooie vrouw zou moeten bestraft worden, heeft vooral te maken met de waanzin van die het voorstelt. Bij mijn weten is er geen enkele bouwvakker aangeklaagd voor grensoverschrijdend gedrag. Wel aangeklaagden zijn alleen maar mensen met geld. Toch raar!
Daniel Dumont
5 jaar geleden
Dat is wellicht de beste verdediging van de vrouwen. Gans die me-too beweging voedt een onbewuste gedachte dat een vrouw zwak en weerloos is, en dus bij het minste zich moet aangevallen voelen en moet beschermd worden. Benieuwd wat het uitgerangeerd en doorzopen vat die zichzelf tot de facto voorzitter van de beweging in Vlaanderen heeft uitgeroepen nu zal uitbraken uit haar verdorven gal.
rudy van eembeeck
5 jaar geleden
ja en dan te weten dat er hier in de 1 is die fluiten strafbaar wil stelen daar moet je universiteit voor gedaan hebben achterlijk kalf heeft haar diploma ook gehaald met de beentjes open zeker net als vele die nu klagen van die steren en nu het slachtoffer uithangen
lut vanhyfte
5 jaar geleden
Voilà, ze zegt net wat ik voordien zei, een rechtbank zal wel beslissen of de hitsige toenaderingspogingen van 'onhandigaards' onder hún vrijheid van lastig te vallen vallen óf de mijne om dat niet te willen, en ik genoot écht van bewonderend gefluit tijdens m'n jeugd maar neem nu al jaren alles op want sommige mannen gingen véél te ver en 't was mijn woord tegen het hunne en daarna geseponeerd wegens gebrek aan bewijs, ne plus jamais!
20 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLaurent Van De Velde
Lilianne Van Neylen
Daniel Dumont
rudy van eembeeck
lut vanhyfte