Carla Kuipers met haar dochters Fieke (staand) en Marijn.
Volledig scherm
PREMIUM
Carla Kuipers met haar dochters Fieke (staand) en Marijn. © Daniel Cohen

Carla (56) heeft, net als 25 familieleden, de dodelijke ziekte van Huntington: "Alsof er een tsunami door de familie gaat"

Het ParoolDe Amsterdamse Carla Kuipers (56) heeft de dodelijke ziekte van Huntington. Net als 25 familieleden.

6 reacties

 • Frank Van Durme

  3 jaar geleden
  In elke grootstad heb je de nodige centra waar je een DNA test kan laten uitvoeren op het 4e chromosoom om de nodige CAG herhalingen te bepalen. Ik blijf liever van het leven profiteren en genieten dan alle lekkere dingen te laten om het uitstel te verlengen. Maar het is een 'oneerlijke' strijd omdat je er nix kan aan doen. Tot op dit ogenblik bepaald het het mijn leven niet.
 • Katie Vaneechoutte

  3 jaar geleden
  Drie jaar heb ik gezorgd voor een vrouw met de ziekte van Huntington. We hebben mooie en plezante dagen gekend maar ook mindere. Kathleen is toen gestorven. Ik mis ze nog elke dag en Marc Van de velde, je hebt gelijk. Er zijn mensen die klagen over kleinigheden dan denk ik ook vaak aan Kathleen en word ik inwendig zo woest.
 • MARC GEIREGAT

  3 jaar geleden
  Bij onze familie is de ziekte ook. Mijn vader,broer zijn overleden ikzelf en een broer hebben het nog niet. We zijn nu 65 en 60 en hopen er van gespaard te zijn .hebben ik 4 en mijn broer 2 kleinkinderen
 • marie-jose Marie-José Anthonis

  3 jaar geleden
  Mijn schoon familie had ook een erfelijke ziekte hartfalen enkel de mannen hebben het en ook mijn zonen sterkte voor deze mensen
 • raf peeters

  3 jaar geleden
  Troost ,ze is niet alleen,mijn grootvader,vader ook ,heel de familie ook verschillen-de betroffen ,ze is nu eenmaal erfelijk en niks aan te doen ,wel je levenswijze kan ze met geluk zolang mogelijk en ontwikkeling tegenhouden,gezond eten ,geen alcohol noch sigaretten,maar uiteindelijk niks aan te doen.Diegene die het willen weten de ziekte te hebben kan terecht in UZ Leuven bij afdeling erfelijke ziekten, na afnemen van bloedstaal krijg je na 2 maand de uitslag persoonlijk.
 1. Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken

  Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken

  Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek.
 1. Ziekenhuizen slaan alarm: "We komen in derde golf terecht"
  Play

  Ziekenhui­zen slaan alarm: "We komen in derde golf terecht"

 2. Ouders verongeluk­te Loes: “We hebben de chauffeur vastgepakt, het is zijn schuld niet"
  Play

  Ouders verongeluk­te Loes: “We hebben de chauffeur vastgepakt, het is zijn schuld niet"