Demonstranten verzamelen zich bij het parlement in Ottawa, Canada.
Volledig scherm
Demonstranten verzamelen zich bij het parlement in Ottawa, Canada. © AP

Canada bestempelt Chinese behandeling van Oeigoeren als genocide

Het Canadese parlement heeft maandag lokale tijd een niet-bindende motie goedgekeurd die de behandeling van Oeigoeren door China als "genocide" bestempelt. Het parlement roept de regering van premier Justin Trudeau nu op China's behandeling van de moslimminderheid officieel als zodanig te erkennen.

 1. Hoe vaccineren China helpt om verder Europa binnen te sluipen
  PREMIUM

  Hoe vaccineren China helpt om verder Europa binnen te sluipen

  Terwijl de Europese Unie zelf nog worstelt om voldoende coronavaccins in handen te krijgen, gaan landen zoals Hongarije en Servië te rade bij China. Dat profiteert met graagte van die nood. Peking tracht immers al veel langer om invloed te winnen op de oostflank van ons continent — en slaagt daar ook in. Dat het nu de grote redder kan spelen, is volgens specialisten een gemiste kans voor de EU, want het is niet uit menslievendheid dat China landen als Servië en Hongarije uit de pandemie probeert te redden.
 2. “Ze hebben mijn lichaam gekweld en mijn geest op de rand van waanzin gebracht”: hoe deze vrouw Chinees ‘heropvoedingskamp’ overleefde

  “Ze hebben mijn lichaam gekweld en mijn geest op de rand van waanzin gebracht”: hoe deze vrouw Chinees ‘heropvoe­dings­kamp’ overleefde

  Na 10 jaar in Frankrijk te hebben gewoond, keerde Gulbahar Haitiwaji in 2016 terug naar China om wat papieren te ondertekenen. Maar het bleek een smoes van de overheid om de Oeigoerse vrouw op te sluiten in een zogenoemd heropvoedingskamp. De volgende drie jaar werd ze systematisch vernederd, gehersenspoeld en ontmenselijkt. En uiteindelijk ook gesteriliseerd. Dit is haar verhaal.
 1. Kan Eddy Planckaert in één slag nagel in blok hout kloppen?
  Play
  De Omgekeerde Wereld

  Kan Eddy Planckaert in één slag nagel in blok hout kloppen?

 2. Brandbaar snoep op een taart vol vuurwerk? Slécht idee!
  Play

  Brandbaar snoep op een taart vol vuurwerk? Slécht idee!