Leden van Soldiers of Odin in Finland.
Volledig scherm
Leden van Soldiers of Odin in Finland. © AP

Burgerwacht 'Soldiers of Odin' jaagt op criminele asielzoekers in Nederland

Soldiers of Odin, een uit Finland overgewaaide burgerwacht met extreemrechtse sympathisanten, heeft voor het eerst in Nederland opgetreden. De organisatie zegt een asielzoeker uit Winschoten, die vrouwen zou lastigvallen, aan de politie te hebben uitgeleverd.

 1. Burgerwachten in Duitsland en Finland om "onze vrouwen" te beschermen

  Burgerwach­ten in Duitsland en Finland om "onze vrouwen" te beschermen

  Na de golf van aanrandingen is in Duitsland een burgerwacht opgericht. Doel is om "onze vrouwen" te beschermen tegen migranten. Meer dan negenduizend mensen hebben zich intussen al aangesloten bij de gesloten Facebookgroep 'Einer für alle, alle für einen...Düsseldorf passt auf' (Een voor allen, allen voor een... Düsseldorf beschermt; nvdr). "We willen de straten veiliger maken door onze aanwezigheid", klinkt het. De politie keurt het initiatief af. "Als je iets ziet gebeuren, mag je dapper optreden. Maar zelf op zoek gaan naar overtreders is geen job voor burgers."
 2. “Waar is de rest gebleven?” Kerstboom op Trafalgar Square in Londen, cadeautje van Noorwegen, valt niet bij iedereen in de smaak
  10

  “Waar is de rest gebleven?” Kerstboom op Trafalgar Square in Londen, cadeautje van Noorwegen, valt niet bij iedereen in de smaak

  Elk jaar sinds 1947 al schenkt Noorwegen, meer specifiek de stad Oslo, een kerstboom aan het Verenigd Koninkrijk: een prachtboom voor op Trafalgar Square in Londen als gebaar om de Britten dankbaarheid te tonen voor hun bondgenootschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een prachtige traditie, die solidariteit en vriendschap symboliseert. Maar dit jaar leek de vriendschap volgens sommige Londenaars toch niet zo heel groot. Op sociale media wordt gelachen met de ‘halfdode’ kerstboom die de Noren de Britten hebben geschonken.