De Griekse Melpomeni Dina (92) hielp de familie Morechai onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Yossi Mor (R) en zijn zus Sarah Yanai bedanken haar.
Volledig scherm
De Griekse Melpomeni Dina (92) hielp de familie Morechai onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Yossi Mor (R) en zijn zus Sarah Yanai bedanken haar. © AFP

Broer en zus herenigd met Griekse heldin (92) die hen redde tijdens Tweede Wereldoorlog

De 92-jarige Melpomeni Dina uit Griekenland hielp als tienermeisje tijdens de Holocaust een joodse familie onderduiken. Meer dan zeventig jaar later werd ze herenigd met Sarah en Yossi, broer en zus. “Ze heeft ons leven gered”, klonk het gisteren tijdens het erg ontroerende moment in het Holocaust Memorial Museum in Jeruzalem. 

5 reacties

 • Ufuk Durmaz

  2 jaar geleden
  Mensen die bewust hun leven willen riskeren om anderen te redden,zijn echte helden. Verdienen alle respect van de wereld. Ik denk niet dat er hier bij ons,in ons egocentrisch maatschappij zulke mensen nog zouden zijn moest die verschrikkelijke dingen tijdens WW2 zich opnieuw voordoen.
 • hugo van de velde

  2 jaar geleden
  Hoewel ik niet zo speciaal voor Joden ben vind ik dit wel een heldhaftig verhaal van die Griekse vrouw.
 • Ben Van Loon

  2 jaar geleden
  Prachtig! Echte heldinnen!
 • Hubert Wouters

  2 jaar geleden
  Mensen die vervolgde mensen en vluchtelingen helpen zijn altijd helden en moeten altijd in de bloemetjes gezet worden. Deze Griekse heldin wordt terecht gevierd.
 • Jan Maes

  2 jaar geleden
  Die verdiend een standbeeld
 1. Recordaantal besmettingen in Tokio maar olympische bubbel houdt stand

  Recordaan­tal besmettin­gen in Tokio maar olympische bubbel houdt stand

  Vandaag telt Tokio 2.848 nieuwe coronabesmettingen, het hoogste dagaantal ooit en vier keer het gemiddelde aan het eind van vorige maand. Binnen de olympische bubbel lijkt de situatie veel beter onder controle. In Tokio lag de positiviteitsratio op 30 procent, bij de aankomsten op de internationale luchthavens van Japan lag de positiviteitsratio tussen 1 en 25 juli op 0,08 procent. In dezelfde periode werd onder de atleten en bezoekers van de Spelen een positiviteitsratio van 0,02 procent opgetekend. “We houden het testniveau heel hoog en de besmettingsgraad heel laag”, verzekerde Mark Adams, woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité.