Britten verlagen budget voor ontwikkelingshulp door coronacrisis
BuitenlandHet Verenigd Koninkrijk gaat door een periode van “economische noodtoestand” en zal dit jaar een ongeziene economische krimp kennen van 11,3 procent. Dat blijkt uit officiële vooruitzichten. De regering zal daarom onder meer besparen op ontwikkelingshulp.
Delen per e-mail
Volgend jaar zou het land wel weer aanknopen met een groei van 5,5 procent, zei de minister van Financiën Rishi Sunak woensdag in het Britse parlement. Maar het overheidstekort zal door de verschillende steunmaatregelen in het lopende begrotingsjaar wel oplopen tot 394 miljard pond (441 miljard euro).
Besparingen zijn daarom noodzakelijk, en die vond de regering bij ontwikkelingshulp. Volgend jaar zal het budget daarvoor teruggeschroefd worden van de gebruikelijke 0,7 procent van het bruto binnenlands product naar 0,5 procent, of circa 10 miljard pond (11 miljard euro) in plaats van 15 miljard pond.
“In een crisisperiode zonder voorgaande, moet de regering moeilijke keuzes maken”, zei Sunak. Pas als “de begrotingstoestand het toelaat”, zal het budget voor ontwikkelingssamenwerking weer worden verhoogd.
Verschillende verenigingen en bekende mensen pleitten ervoor om niet in buitenlandse hulp te snoeien. Onder meer Nobelprijswinnares Malala Yousafzai en Britse ex-premiers John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron en Theresa May verzetten zich tegen een verlaging van die middelen.
De Britse staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Liz Sugg kondigde haar ontslag uit de regering van premier Boris Johnson aan naar aanleiding van de besparingen op haar departement. In een brief aan de premier zegt ze: “Velen in ons land kampen met zware uitdagingen door de pandemie ... maar ik geloof dat het fundamenteel verkeerd is onze verbintenis om 0,7 procent van het bbp aan ontwikkeling te spenderen, te laten vallen.”
“Snoeien in Britse hulp (...) zal onze macht verminderen om andere naties te beïnvloeden om te doen wat juist is”, voegt ze eraan toe. “Ik kan deze beslissing niet steunen of verdedigen. Daarom doe ik er goed aan mijn ontslag in te dienen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is de ideale spaarbuffer?
-
2
Miljarden cicaden komen na winterslaap van 17 jaar allemaal samen uit de grond aan Amerikaanse oostkust
Het is weer bijna tijd voor een bijzonder fenomeen aan de Amerikaanse oostkust. Miljarden cicaden komen dan allemaal samen uit de grond gekropen na een winterslaap van 17 jaar. Het is van 2004 geleden dat dit nog eens gebeurde in vijftien Amerikaanse staten tegelijkertijd. De insecten zijn onschadelijk, maar door hun paringsdrang maken de mannetjes wel een hels lawaai. -
6
Franse farmareus Sanofi springt bij in productie van vaccin Pfizer/BioNTech
Het Franse farmaceutische bedrijf Sanofi zal tegen het einde van het jaar meer dan 100 miljoen doses van het coronavaccin van concurrenten Pfizer en BioNTech produceren. Dat vertelde CEO Paul Hudson vandaag aan de Franse krant Le Figaro. -
-
Livios
Verplicht bij nieuwbouw en grote renovaties: zo werkt een regenwaterput
Ga je bouwen of grondig renoveren? Dan ben je verplicht om regenwater op te vangen. Maar ook als je je waterfactuur wil verlagen, is een regenwaterput een goede oplossing. Bouwsite Livios legt uit hoe zo’n put werkt en waar je rekening mee moet houden. -
China neemt nu ook anale coronatesten af: “Hopen dat ze de staafjes niet hergebruiken”
China gaat nu ook anale coronatesten afnemen. Die zouden nauwkeurigere resultaten opleveren dan uitstrijkjes uit de neus of keel, al zijn niet alle artsen het daarover eens. Wat wel vaststaat is dat de testmethode heel wat ongemakkelijke reacties uitlokt op sociale media. -
FBI heeft meer dan 400 verdachten van bestorming Capitool in vizier
De Amerikaanse federale opsporingsdienst FBI heeft meer dan vierhonderd verdachten van het bestormen van het Capitool geïdentificeerd. Assistent-directeur Steven D'Antuono zei dat er meer dan 130 mensen zijn opgepakt. -
Sparen
Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
Een wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt.
2 reacties
armand van meerbeek
Emi Hergersberg