Premier Boris Johnson en zijn partner Carrie Symonds verlaten het stemlokaal voor de lokale verkiezingen in Londen
Volledig scherm
PREMIUM
Premier Boris Johnson en zijn partner Carrie Symonds verlaten het stemlokaal voor de lokale verkiezingen in Londen © Photo News

Britse verkiezingen met grote inzet: waar u op moet letten

De Britten trokken gisteren voor het eerst naar de stembus sedert hun land zich van Europa losgemaakt heeft. En hoewel het slechts lokale verkiezingen zijn, staat er heel wat op het spel. Van de machtsstrijd tussen Boris Johnsons Conservatieven en het sukkelende Labour, tot de vraag of Schotland en misschien zelfs Wales de weg naar onafhankelijkheid inslaan. De eerste resultaten worden pas in de loop van vandaag verwacht, maar wij zetten alvast op een rij waar u op moet letten.

10 reacties

 • Geert Landsman

  1 maand geleden
  @Jens van den Broeck, lees eens wat meer Britse kranten, hun economie en financieel systeem is aan het imploderen omdat ze uit de EU zijn. Banen verdwijnen en inbesteerders verlaten de UK met bosjes. De EU kost ons slechts 5% van wat het opleverd. Wij zijn nooit rijker geweest dan nu.
 • Dre Verhaert

  1 maand geleden
  Net als in de VS proberen de rechtse boys hier de uitslag van onze verkiezingen, en daarmee onze democratie, te deligimitiseren. Met stemmen winnen of verliezen heeft het niks te maken. Samenwerken en compromissen maken tot je een meerderheid hebt is wat telt. Ook de Tories tonen, net als de republikeinen in de VS, autoritaire trekjes. Met populisten aan de macht ben je op weg naar een dictatuur. Dat zie je overal ter wereld.
 • Luc Brouckaert

  1 maand geleden
  Hopelijk gaat het daar niet aan toe zoals in België, en worden de stemmen wel gerespecteerd.
 • Luc Proost

  1 maand geleden
  Ik denk dat er weinig Britten zijn die pro europa gaan stemmen. De realiteit geeft hun overschot van gelijk!
 • Maria De Vuyst

  1 maand geleden
  Maakt weinig uit wat er wordt gestemd, ze krijgen finaal een liberaal-linkse regering, net zoals in België, Nederland, of zelfs de VS. Daar beslist de burger al lang niet meer over (maar wel degene die de huidige communitaristische dictatuur voorschrijven)
 1. Verkiezingen in Schotland gezien als officieus referendum over onafhankelijkheid

  Verkiezin­gen in Schotland gezien als officieus referendum over onafhanke­lijk­heid

  De inwoners van Schotland kiezen vandaag een nieuw parlement. De stembusgang wordt ook wel gezien als een peiling onder de bevolking over het wel of niet organiseren van een onafhankelijkheidsreferendum. De Schotse Nationalistische Partij (SNP) van premier Nicola Sturgeon hoopt op een absolute meerderheid van de zetels, zodat in Londen een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk geëist kan worden. Wat daarvan de uitkomst zou zijn, is momenteel hoogst onzeker.