Britse regering denkt niet aan verlenging van overgangsperiode, ondanks de huidige chaos
Ondanks de toeleveringsproblemen, als gevolg van de nieuwe variant van het coronavirus, denkt de Britse regering er niet aan om de overgangsperiode te verlengen. Dat zou "olie op het vuur gooien", reageerde minister van Transport Grant Shapps na een oproep vanuit de oppositie.
Delen per e-mail
Eind dit jaar verstrijkt de overgangsfase en verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese douane-unie en de interne markt. Ondanks het uitblijven van een handelsakkoord heeft de Britse regering een verlenging van die overgangsperiode steeds afgewezen. Dat blijft ook het standpunt nu Europese landen de grenzen met het Verenigd Koninkrijk tijdelijk sluiten uit vrees voor de nieuwe variant van het coronavirus.
"Als er één zaak echt olie op het vuur zou kunnen gooien, dan zou dat het wijzigen zijn van iets waarvan we allemaal al heel lang weten dat het ten einde komt, namelijk de overgangsperiode op 31 december", zo verklaarde Shapps aan de Britse openbare omroep BBC. "Het belangrijkste is dat bedrijven zich blijven voorbereiden, dat mensen voorbereid zijn."
Verscheidene stemmen in de oppositie drongen nochtans aan op een verlenging van de overgangsperiode. Onder meer de Londense burgemeester Sadiq Khan lanceerde een oproep in die zin. Volgens hem moet de regering haar inspanningen momenteel richten op het vrijwaren van de toeleveringsketens en de strijd tegen het coronavirus.
Gesloten grenzen
De snelle verspreiding van de nieuwe variant van het coronavirus deed verscheidene Europese landen gisteren beslissen om tijdelijk de grenzen te sluiten. Daardoor kunnen er ook geen vrachtwagens meer het Kanaal oversteken. Het zorgt voor ellenlange files en sectororganisaties waarschuwen voor dreigende tekorten indien er niet snel een oplossing wordt gevonden.
Vele Britse handelaars waren al volop extra goederen uit de Europese Unie aan het inslaan met het oog op het vertrek uit de Europese eenheidsmarkt op 31 december. Dan worden meteen douanetarieven en andere handelsbeperkende regels van toepassing. De teams van de Britse regering en de Europese Commissie onderhandelen nog steeds over een handelsakkoord dat zo'n scenario moet vermijden, maar een doorbraak is er nog altijd niet.
Deadline
Zondag verstreek de deadline die het Europees Parlement had gesteld. Het halfrond is nu niet meer in staat om een eventuele deal nog voor het jaareinde te ratificeren. Niettemin bleef David McAllister, de Duitse voorzitter van de speciale brexitgroep in het parlement, zich constructief opstellen.
"Het parlement heeft er alles aan gedaan om instemming te kunnen geven voor het einde van de overgangsperiode en is toegewijd om elke mogelijke stap te zetten die de verstoringen voor burgers en bedrijven minimaliseren", zo tweette McAllister vandaag.
Om een harde brexit met douanetarieven te vermijden, zouden de lidstaten kunnen beslissen om een eventuele deal met Londen reeds voorlopig in werking te laten treden, in afwachting van een latere parlementaire ratificatie. De Europarlementsleden kijken daar kritisch tegenaan, omdat ze dan geen echte inspraak meer hebben. Anderzijds willen ze ook een chaotische ‘no deal’ vermijden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twee doden bij lawines in Zwitserland
Zwitersland heeft af te rekenen met hevige sneeuwval. De grote hoeveelheid verse sneeuw kostte ook twee mensen het leven. In Stoos in het centrale kanton Schwyz liet een 49-jarige skiër het leven bij een lawine, meldt de politie. Ook in Engelberg in het kanton Obwalden kwam een persoon om het leven die door de sneeuw verrast was. -
Trump verlaat Washington enkele uren voor eedaflegging Biden: “Hij wil afscheidsceremonie voor zichzelf organiseren”
Donald Trump zal Washington woensdagochtend verlaten, enkele uren voor de eedaflegging van zijn opvolger Joe Biden. Dat melden verschillende Amerikaanse media. -
Belg in Verenigd Koninkrijk over virusvrees: “Britten zijn meer bezig met corona dan brexit”
Scheiden van de EU en een nieuwe, meer besmettelijke variant van het coronavirus de kop indrukken: het Verenigd Koninkrijk staat voor twee enorme uitdagingen. Hoe gaan de Britten daarmee om? HLN Live polst bij de Belg Hans Goethals, die al 20 jaar over Het Kanaal woont. -
-
De 'toeslagenaffaire': dit is waar de Nederlandse regering over gevallen is
Het doek is gevallen over de Nederlandse regering Rutte III. Premier Mark Rutte trekt straks naar koning Willem-Alexander om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. Aanleiding is de zogenoemde ‘toeslagenaffaire’. -
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels. -
Brugge boven, Golden Oli en Primus Paul: deze spelers kleurden de voorbije tien Gouden 11-speeldagen
Twintig speeldagen ver in de Jupiler Pro League, tijd voor een nieuwe round-up. Club Brugge is leider, Paul Onuachu afgetekend topschutter en de strijd om play-off 1 is bijzonder spannend. Maar welke ploegen en spelers kleurden de voorbije tien rondes van de Gouden 11? -
Man met geladen pistool en 509 kogels gearresteerd in centrum Washington DC
De politie heeft vrijdagavond een zwaarbewapende man ingerekend aan het Capitool in Washington. Hij poogde de controleposten nabij het Amerikaanse parlementsgebouw te passeren, blijkt uit een rapport van de politie. Joe Biden legt woensdag in het Capitool de eed af als volgende president van de Verenigde Staten.