De Britse premier Boris Johnson, gisteren in het Lagerhuis in Londen.
Volledig scherm
De Britse premier Boris Johnson, gisteren in het Lagerhuis in Londen. © via REUTERS

Britse premier wil nationale en langzame versoepeling, maar is de bevolking er klaar voor?

De Britse premier Boris Johnson wil dat heel het land vanaf maandag tegelijk stappen zet naar een geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen. Onder anderen de Schotse premier Nicola Sturgeon heeft zich fel tegen versoepeling gekeerd. Ze wordt net als oppositieleider Keir Starmer gesteund door een opiniepeiling die volgens The Daily Mail aangeeft dat 62 procent van de ondervraagden het te vroeg vindt om de lockdown te versoepelen.

 1. Franse premier bevestigt geleidelijke versoepeling maatregelen vanaf 11 mei, grensbeperkingen voor andere EU-landen tot minstens 15 juni

  Franse premier bevestigt geleidelij­ke versoepe­ling maatrege­len vanaf 11 mei, grensbeper­kin­gen voor andere EU-landen tot minstens 15 juni

  “De geleidelijke opheffing van de inperkingen kan maandag 11 mei starten”, zo heeft de Franse premier Edouard Philippe bij de voorstelling van de exitstrategie van zijn regering bevestigd. Hij waarschuwde wel dat Frankrijk “in tweeën gesplitst” is wat de gezondheidssituatie betreft tussen “rode” en “groene” zones, waar verschillende regels zullen gelden. Van oranje zones is geen sprake meer.
 2. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.