Britse premier Johnson verdedigt omstreden brexitwet in parlement
Ondanks felle bezwaren van Conservatieve partijgenoten en de EU staat de Britse premier Boris Johnson vierkant achter het omstreden wetsvoorstel dat in strijd is met het verdrag dat de uittreding uit de EU regelt. Hij riep parlementariërs in het Lagerhuis op om zich achter de wet te scharen.
Delen per e-mail
Volgens Johnson is de wet een "vangnet" en "verzekeringspolis" om de politieke en economische integriteit van het Verenigd Koninkrijk te bewaren als er geen handelsakkoord met de EU wordt gesloten.
In de moeizame onderhandelingen daarover dreigt de EU volgens de premier het vervoer van voedingsmiddelen en landbouwproducten naar Noord-Ierland vanuit andere delen van het Verenigd Koninkrijk te blokkeren of hoge tarieven daarop te verplichten. "Ze dreigen ons land te doorsnijden met tariefgrenzen." Die "revolver" moet volgens hem van tafel.
De zogeheten Interne Markt Wet is strijdig met het internationaal recht, bevestigde Johnson, maar is volgens hem noodzakelijk om het land te "beschermen" tegen de EU. Ministers kunnen dan maatregelen nemen om het vrije verkeer van goederen van en naar Noord-Ierland te garanderen. De premier zei wel dat het niet zijn wens is dat de wet wordt ingeroepen. Volgens hem kan een goed vrijhandelsakkoord met de EU snel worden gesloten, en dan hoeven de bevoegdheden waarin de wet voorziet niet meer worden ingezet.
Reputatieschade
Edward Miliband van Labour leverde zware kritiek op het voorstel, onder meer wijzend op de reputatieschade voor het Verenigd Koninkrijk. De oppositiepartij zal tegenstemmen, zei hij. Johnsons Conservatieven hebben weliswaar een meerderheid in het Lagerhuis, maar meerdere fractieleden hebben kritiek. Naar verwachting volgt maandag laat in de avond een eerste stemming.
De Britten zijn vanaf 1 januari niet meer gebonden aan EU-wetten. In het uittredingsverdrag blijft de EU zeggenschap houden over handel met Noord-Ierland, mede om te voorkomen dat er controles komen aan de grens met EU-lidstaat Ierland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM6
Grote corona-uitbraak in Noord-Frankrijk vlak bij Belgische grens: wat is er aan de hand?
-
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
Energie
Coöperatieve energieleveranciers: wie zijn ze en betaalt u er ook meer?
De grote namen op onze energiemarkt zijn de meeste mensen wel bekend, maar ook kleinere spelers winnen de laatste jaren aan belang. Zo kiezen veel mensen bewust voor een zogenaamde coöperatieve energieleverancier. Mijnenergie.be legt uit hoe die werken en of er ook een voelbaar verschil is op de energiefactuur. -
-
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen. -
IJsland opgeschrikt door reeks heftige aardbevingen
IJsland is opnieuw door een reeks aardbevingen opgeschrikt. De sterkste ervan had volgens voorlopige metingen een magnitude van 5,7, zo heeft het IJslandse weerinstituut Vedurstofa woensdag meegedeeld. -
PREMIUM
“Hij sloeg zijn hond tot die de vloer onderpiste”: wat we allemaal weten over Hitlers vader Alois
-
EU dreigt volgens Britse premier Johnson met voedselblokkade
De Britse premier Boris Johnson beschuldigt de EU ervan met een voedselblokkade te hebben gedreigd tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Een dergelijke stap zou de "economische en territoriale integriteit van het Verenigd Koninkrijk vernietigen", schrijft de regeringsleider in een artikel in de krant The Daily Telegraph.
2 reacties
RENE LENAERTS
piet devlieger