Britse onderzoekers identificeren nieuwe “zorgwekkende” Bristol-variant
Britse wetenschappers hebben een nieuwe “zorgwekkende” coronavariant geïdentificeerd. De zogenaamde Bristol-variant heeft, net zoals de Zuid-Afrikaanse variant, een E484K-mutatie. Een slimme aanpassing want deze mutatie zorgt ervoor dat antistoffen minder vat hebben op het virus. “Als een mutatie bevorderlijk is voor een virus, zal deze vaker optreden", zo zegt viroloog Marc Van Ranst.
Delen per e-mail
Eerder maakten Britse onderzoekers al bekend dat er E484K-mutaties opdoken bij de dominante Britse B.1.1.7-variant. Opmerkelijk want deze mutatie was tot zover kenmerkend voor de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant, maar werd nog niet eerder ontdekt bij de Britse. Na uitgebreid onderzoek heeft de Britse expertengroep NERVTAG (New and Emerging Respiratory Virus Threat Advisory Group) deze mutatie het label “variant of concern” toegewezen. Daarbij is er volgens de expertengroep nog sprake van een tweede variant, eveneens genoemd naar de plaats waar deze ontdekt werd: de Liverpool-variant.
76 gevallen
Tot zover heeft de Britse gezondheidsorganisatie Public Health England 76 gevallen van deze twee nieuwe varianten weten te identificeren. Niet bijzonder veel dus. En nog meer goed nieuws: de gezondheidsautoriteiten hebben er vertrouwen in dat de vaccins “ook zullen werken tegen deze nieuwe varianten”.
Omdat het voorlopig om slechts een tiental overzeese gevallen gaat, en de vaccins nog steeds beschermen tegen ernstige ziektesymptomen na besmetting met zo'n variant, moeten wij ons voorlopig niet al te veel zorgen maken, zo stelt viroloog Marc Van Ranst.
E484K-mutatie
De E484K-mutatie (vernoemd naar de plek in waar de mutatie optreedt) wordt ook een ontsnappingsmutant genoemd. Zo blijkt uit onderzoek naar andere virussen dat deze mutatie ervoor zorgt dat antistoffen er tot tien keer minder goed vat op hebben. Dat kan op zijn beurt een effect hebben op de werking van de vaccins, zo beaamt ook Van Ranst. Dat de E484K-mutatie nu ook optreedt in het Verenigd Koninkrijk is volgens de viroloog alvast geen verrassing: “Virussen muteren constant. En als een mutatie bevorderlijk is voor een virus, zal deze vaker optreden.”
Meer info over de varianten
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Stap dichter bij “wondermedicijn”: Israël ontdekt veelbelovend middel, binnenkort ook resultaten van Belgisch onderzoek
Vaccins zullen ervoor moeten zorgen dat we niet meer besmet raken met het coronavirus, maar intussen zijn wetenschappers ook ijverig op zoek naar geneesmiddelen voor patiënten die tóch ziek worden. Israël claimt alvast een medicijn gevonden te hebben dat Covid-19 geneest. De eerste tests doen het beste vermoeden, want het ‘reumamedicijn’ heeft alle proefpersonen kunnen genezen. In ons land worden de resultaten van enkele studies heel binnenkort verwacht. Wordt dit een nieuwe uitweg uit deze crisis? -
7 tips voor een koele tuin in de zomer
-
PREMIUM
“Houdt AstraZeneca-vaccin je uit het ziekenhuis of niet: dàt is de vraag”
Zuid-Afrika schort haar vaccinatiecampagne op nu blijkt dat het AstraZeneca-vaccin maar een beperkte bescherming biedt tegen de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Wat zijn de gevolgen voor de Belgische vaccinatiestrategie? Hoe hard woekert de variant in ons land en hebben we straks een derde prik nodig voor volledige bescherming? Wij stelden alle essentiële vragen aan Marc Van Ranst, Johan Neyts, Steven van Gucht en Pierre Van Damme. -
-
HLN Drive
Stress om je bestemming te halen? Zo rij je verder met een elektrische wagen
Stress om je bestemming te halen: wie elektrisch rijdt, zal het al wel eens beleefd hebben. Voor anderen is het beperkte rijbereik dan weer de reden om geen elektrische wagen aan te schaffen. Maar wist je dat je met een paar tips het rijbereik van je wagen flink kan vergroten? HLN Drive geeft advies. -
PREMIUM23
ANALYSE. Europa moet niet bang zijn voor wat Rusland aan de grens met Oekraïne doet. Het grootste gevaar is véél dichterbij
-
Livios
BINNENKIJKEN. Tomas en Arne bouwen oud vrachtschip om tot unieke vakantiewoning
-
PREMIUMAffligem
Corona-uitbraak in al gevaccineerd rusthuis, viroloog Marc Van Ranst legt uit of de overlevingskansen nu hoger zijn
Woonzorgcentrum Van Lierde in Affligem is getroffen door een corona-uitbraak. De eerste besmettingen gebeurden meer dan waarschijnlijk net voor het toedienen van de tweede vaccinatieprik. Twee bewoners zijn intussen helaas overleden, elf anderen werden met milde symptomen in quarantaine geplaatst. Zijn de overlevingskansen van zieke ouderlingen nu hoger, en zullen ze ook minder ziek worden? Viroloog Marc Van Ranst legt het ons uit.