De onrust op de stroommarkt is het gevolg van de gascrisis en het gebrek aan wind. Gascentrales en windenergie zijn normaal goed voor meer dan de helft van de stroomproductie in het Verenigd Koninkrijk.
Volledig scherm
De onrust op de stroommarkt is het gevolg van de gascrisis en het gebrek aan wind. Gascentrales en windenergie zijn normaal goed voor meer dan de helft van de stroomproductie in het Verenigd Koninkrijk. © Getty Images

Britse netbeheerder waarschuwt voor mogelijke stroomtekorten dinsdag

National Grid, de Britse distributienetbeheerder, heeft maandag even gewaarschuwd voor een mogelijk tekort aan elektriciteit maandag- en dinsdagavond in het Verenigd Koninkrijk. Eerst leek men van plan om aan gezinnen te vragen om vrijwillig minder stroom af te nemen in ruil voor een vergoeding, maar dat plan is intussen weer opgeborgen.

17 reacties

 • Geert Tamsyn

  2 maanden geleden
  De Britten hebben gekozen voor kernenergie (19.000 MW), en daarmee alle alternatieven de nek omgewrongen. Nu blijkt dat kernenergie technisch en financieel onhaalbaar geworden is (Hinkley Point), zitten ze in de problemen. Frankrijk gaat dezelfde weg op.
 • Renée Verhoeven

  2 maanden geleden
  De Britten komen in de problemen net zoals wij doordat massaal centrales gesloten werden ten voordele van hernieuwbaar dat alles ging opvangen en oplossen, maar nu blijkt dat hernieuwbaar met zijn 18% beschikbaarheid heel vaak de grote afwezige is en de oude centrales zijn dicht en niet vervangen door nieuwe en zo zijn er tekorten. 20 jaar geleden zonder hernieuwbaar hadden we geen problemen, lage prijzen en stabiel net. Zonder kerncentrales was het nu overal donker, zoveel is zeker!
 • dirk andelhofs

  2 maanden geleden
  Het voordeel met hernieuwbare energie is dat je de productie dagen op voorhand nauwkeurig kan voorspellen en dat je dus tijdig maatregelen kan nemen. Een kerncentrale valt meestal onverwacht stil en dan moet je maar hopen dat er voldoende vervangcapaciteit is. Zo liggen er momenteel in Frankrijk 28 kerncentrales stil door allerhande problemen en niemand die weet wanneer ze terug zullen werken. Hierdoor komen nu blijkbaar ook de Britten in de problemen.
 • Geert Tamsyn

  2 maanden geleden
  Er is helemaal geen 100% backup nodig, de waaier aan hernieuwbare productiemiddelen is zo divers dat er altijd wel productie zal zijn, en dan is er natuurlijk nog de opslag, zeker als we straks allemaal elektrisch rijden. De twee landen die nu in de problemen komen, Engeland en Frankrijk, zijn de twee die investeren in kernenergie. Toeval?
 • Renée Verhoeven

  2 maanden geleden
  Christine, de energiedichtheid van al dergelijke hernieuwbare bronnen is te klein, dat wil zeggen dat de kosten veel te groot zijn voor wat het maar opbrengt, daar kan je geen investeerders voor vinden! Enkel waterkracht in berglanden kan, maar ook hier bij ons dus niet. Vertienvoudig de hoeveelheid hernieuwbaar en je hebt nog geen productie met het weer nu, met hernieuwbaar alleen komen we er nooit, er is gewoon altijd 100% back up nodig, daarom dat hernieuwbaar heel dure stroom is.