Brits Lagerhuis stemt voor uitstel van brexit en wil (voorlopig) geen tweede referendum
Een grote meerderheid in het Britse Lagerhuis heeft vanavond gestemd voor het uitstel van de brexit. 412 stemden voor, 202 stemden tegen. De parlementsleden stemden onder meer ook over een mogelijk tweede brexitreferendum. Veel parlementariërs uitten al hun steun voor een nieuw referendum, maar volgens velen is de tijd daarvoor nog niet aangebroken. Dat voorstel haalde het voorlopig dus niet.
Delen per e-mail
Vandaag verzamelen de parlementsleden al voor de derde keer deze week in Westminster. De regering legt een motie voor uitstel op tafel, waarin ze twee mogelijke pistes naar voren schuift. Eén: als het Lagerhuis het echtscheidingsakkoord voor 20 maart toch nog goedkeurt - na de derde poging die allicht volgende week op de agenda komt - dan zal de Britse regering een "eenmalig" uitstel van de brexitdatum vragen tot 30 juni, wat Londen de tijd moet geven de nodige wetgeving rond te krijgen. Twee: keurt het Huis het akkoord niet goed, dan is er waarschijnlijk langer uitstel nodig en zullen de Britten in mei Europese verkiezingen moeten organiseren.
Het voorstel werd in het Lagerhuis met ruime meerderheid van 210 stemmen goedgekeurd. Andere EU-lidstaten moeten nu wel unaniem instemmen met een verlenging van de huidige deadline op 29 maart.
Dat betekent dus ook dat er volgende week eerst voor de derde keer gestemd zou moeten worden over haar deal, na de nederlagen van januari en dinsdag.
Op die motie zijn naar goede gewoonte amendementen ingediend, waarvan Speaker John Bercow er vier heeft geselecteerd. Daar zal eerst over worden gestemd.
De stemming begon rond 18 uur onze tijd.
Eerste amendement: tweede referendum
Het opvallendste is de tekst van Sarah Wollaston, een voormalig Conservatief parlementslid dat is overgestapt naar The Independent Group uit onvrede met de manier waarop de Tories de brexit hebben aangepakt. Zij vraagt naast uitstel ook een tweede referendum over de brexit.
Het is de eerste keer dat het Lagerhuis zich over een tweede referendum mag uitspreken. Oppositiepartij Labour is officieel voorstander van een volksbevraging, maar dat betekent nog niet dat het amendement het effectief haalt. De partijleiding roept de parlementsleden alvast op zich te onthouden, omdat een tweede referendum op dit moment niet aan de orde is. “Het is geen kwestie van principe, wel van timing”, zegt de partijtop. De onthouding van Labour is ook tactisch: als het amendement van Wollaston goedgekeurd werd, dan kwamen twee andere amendementen - waaronder eentje van de partijtop - niet meer aan bod. Ook de People’s Vote Campaign, die alle parlementsleden die voor een tweede referendum ijveren bundelt, is trouwens van die mening.
Het was voor de officiële bekendmaking van de stemuitslag al duidelijk dat het voorstel voor een tweede referendum het op dit ogenblik niet haalt. Dat blijkt uit een foto van de zo goed als lege ‘aye-lobby’ van parlementslid Layla Morgan. 85 parlementsleden stemden voor het referendum, 334 zien dat op dit ogenblik niet zitten.
Tweede amendement: brexitproces overnemen van May
Daarnaast spraken de parlementsleden zich uit over een amendement waarin ze het hele brexitproces naar zich toe kunnen trekken als ze het akkoord van May in een finale derde stemming volgende week niet goedkeuren. Minister David Lidington beloofde het parlement al dat de regering dat zal toelaten in de twee weken na die stemming, maar dan enkel als de Europese Unie een langer uitstel van de brexit toelaat, waardoor de Britten aan de Europese verkiezingen moeten deelnemen.
De uitslag van deze telling was bijzonder nipt: 312 parlementsleden stemden voor, 314 parlementariërs stemden tegen.
Dat het amendement het niet heeft gehaald, is een kleine overwinning voor May.
Derde amendement: uitstel brexit
Oppositiepartij Labour diende dan weer een amendement in om de brexit uit te stellen, maar dan enkel om het parlement de tijd te geven een totaal ander pad naar brexit te vinden. Jeremy Corbyn wil het akkoord van May definitief van tafel vegen.
Ook dit amendement haalde het niet, zij het eveneens nipt: 318 stemmen tegen, 302 stemmen voor.
De Britse parlementsleden hebben er al een drukke week op zitten. Dinsdag verwierpen ze nog maar eens het echtscheidingsakkoord dat premier Theresa May eind vorig jaar met de Europese Unie had gesloten. De “juridische garanties” voor de backstop - de noodoplossing om grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden - die May naar eigen zeggen in Brussel had losgeweekt, bleken juridisch toch niet waterdicht. Gisteren verwierpen ze ook het idee van een brexit zonder akkoord, niet alleen op 29 maart maar op eender welke andere datum.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
buitenland
“Chaos heerst”: Britse kranten snoeihard voor Theresa May
Daags na een nieuwe nederlaag van de Britse premier Theresa May in het parlement, spreken de Britse kranten over een "vernedering" en "instorting". "De chaos heerst", bloklettert ‘The Daily Mail’. -
Sparen
Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
-
Buitenland
Uittredend president Portugal herverkozen in eerste ronde verkiezingen
In Portugal is uittredend president Marcelo Rebelo de Sousa herkozen. Al in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen haalde de gematigde conservatief zondag 61,6 procent van de stemmen, zo blijkt uit officiële resultaten uit 98 procent van de kieskringen. -
Verenigde Arabische Emiraten openen ambassade in Tel Aviv
De regering van de Verenigde Arabische Emiraten heeft ingestemd met de vestiging van een ambassade in Israël. Dat hebben zij vandaag via Twitter bekendgemaakt. De VAE en Israël kwamen in augustus overeen de onderlinge betrekkingen te normaliseren. -
Een van meest gezochte drugsbazen ter wereld gearresteerd op luchthaven Schiphol
Een van de meest gezochte drugsbazen ter wereld is vrijdag op Schiphol gearresteerd. Dat meldt de Nederlandse krant De Telegraaf op de website. Tse Chi Lop, wiens narcotica-imperium een waarde van 22 miljard dollar zou omvatten, was al jaren op de vlucht. Een woordvoerder van de Landelijke Eenheid heeft de arrestatie vandaag aan de krant bevestigd. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten.
12 reacties
Joan Lute
Dominique Goens
Jos Vandenbergh
Geert Talloen
kristof vermander