Brexitgesprekken zitten muurvast, onderhandelaars zien geen snelle oplossing
De brexitgesprekken zitten nog altijd muurvast. Dat laat de Europese Commissie uitschijnen nadat EU-onderhandelaar Michel Barnier gisterenavond een gesprek had met de Britse ministers Stephen Barclay en Geoffrey Cox. "De onderhandelingen verlopen moeilijk en er is nog geen oplossing gevonden.”
Brexitminiter Stephen Barclay, Attorney General Geoffrey Cox en Michel Barnier hadden gisterenavond laat een drie uur durende discussie over hoe het nu verder moet met de brexit. De Britten zoeken juridische garanties die het tijdelijke karakter van de Ierse backstop in steen beitelen, de Europeanen weigeren het echtscheidingsakkoord dat eind vorig jaar al werd afgeklopt, opnieuw open te breken.
Een compromis is nog veraf, zo lijkt het. EU-onderhandelaar Barnier briefte de Europese Commissarissen vanmiddag over de voortgang van de gesprekken, en gaf daarbij naar verluidt een nogal somber vooruitzicht. "De discussies vinden plaats in een constructieve atmosfeer, maar het is moeilijk", zei de woordvoerder van de Europese Commissie Margaritis Schinas. "Er is op dit moment nog geen oplossing gevonden die consistent is met het terugtrekkingsakkoord inclusief het protocol rond Noord-Ierland, dat zoals jullie allemaal weten niet wordt opengebroken."
"Forse” standpunten
Ook aan de overkant van het Kanaal voelt men de bui al hangen. "Beide kampen hebben forse standpunten uitgedrukt", zei Geoffrey Cox. Hij speelt de komende dagen een belangrijke rol in de onderhandelingen: zijn juridisch advies aan de regering over de backstop, kan de harde brexiteers in het parlement overhalen om het echtscheidingsakkoord volgende week alsnog goed te keuren of hen er net van overtuigen dat zeker niet te doen. In zijn eerste advies zei Cox dat de regeling voor de Ierse grens wel eens definitief zou kunnen worden, waardoor de deal van premier Theresa May vrijwel meteen ten dode opgeschreven was.
Cox wilde niet verder in detail treden over de onderhandelingen, omdat het "om gevoelige materie gaat". Maar, zei hij, "we zijn nu echt bezig met de kern van de zaak. We hebben enkele voorstellen gedaan, erg redelijke voorstellen. De gesprekken zullen snel hernemen".
Brief omzetten in juridische tekst
De Europese en Britse onderhandelaars onderzoeken naar verluidt hoe ze een brief van Europees president Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kunnen omzetten in een juridisch bindende bijlage. In die brief verklaarden beide leiders dat de EU "vastberaden is" om de inwerkingtreding van de backstop te vermijden, en dus tegen het einde van de overgangsperiode in december 2020 een alternatieve regeling om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden. Maar die tekst mag absoluut niet raken aan het principe van de backstop zoals het nu in het echtscheidingsakkoord beschreven staat. Een clausule waardoor het Verenigd Koninkrijk dus unilateraal uit het systeem zou kunnen stappen, of waarin een einddatum voor de backstop staat, is dus zo goed als uitgesloten.
In Londen tikt het klokje intussen verder. Ten laatste volgende week dinsdag mag het Lagerhuis opnieuw stemmen over het echtscheidingsakkoord, waardoor de feitelijke deadline al op zondagavond ligt. Schieten de parlementsleden die deal opnieuw af - wat erg waarschijnlijk is zonder Europese toegevingen - dan mogen ze op woensdag stemmen over een brexit zonder akkoord. Willen ze ook dat niet, dan beslissen ze donderdag of premier May uitstel moet gaan vragen in Brussel. Zonder uitstel stappen de Britten op 29 maart uit de EU.
De woordvoerder van May zei vandaag dat de stemming nog altijd op de agenda voor volgende week staat. Mogelijk geeft May later deze week nog een speech in het parlement. Voorlopig zijn er geen plannen dat May of Cox nog terug naar Brussel trekken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wie is Gautam Adani, de ooit 3de rijkste man ter wereld die 70 miljard verdiende in de energiecrisis en nu zijn fortuin ziet verschrompelen?
Hij was tot voor kort de derde rijkste man ter wereld. De Indiase industrieel Gautam Adani (60) had geen universiteitsdiploma vandoen om zijn fortuin, geschat op 121 miljard dollar, te vergaren. Maar Adani wordt nu beschuldigd van ‘de grootste zwendel in de bedrijfsgeschiedenis’. Over de opmars en ondergang van een man die bol staat van tegenstrijdigheden. -
10
Nieuwe munt, andere tijdzone en onderdrukking: dit is Rusland van plan met de bezette gebieden in Oekraïne
Rusland wil bezet Oekraïens gebied weer snel Russisch maken: van een nieuwe nationale munt tot een beeldenstorm en lessen in het Russisch. Het meest opvallende? Het bevel om over te schakelen naar een andere tijdzone. Binnenkort zullen de Oekraïeners daar hun klokken een uur vooruit moeten zetten. -
Schotland en Wales voeren druk op May op met gezamenlijke motie tegen brexit
De regionale parlementen van Schotland en Wales hebben vandaag een gezamenlijke motie goedgekeurd, waarin ze de Britse premier Theresa May oproepen om af te zien van haar "schadelijke" plan om op 29 maart uit de EU te stappen. -
-
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen. -
Oekraïne dreigt met boycot van Olympische Spelen 2024 indien Rusland mee mag doen
Oekraïne dreigt ermee de Olympische Spelen van 2024 in Parijs te boycotten indien Russische en Wit-Russische atleten ook van de partij zijn. -
‘Belgium’s Next Top Model’ is terug (en ze zijn op zoek naar kandidaten)
Voor elke ‘he’, ‘she’ en ‘they’, voor elk kleurtje of maatje: ‘Belgium’s Next Top Model’ is terug van weggeweest en verschijnt in het najaar van 2023 als tiendelige reeks op Streamz. Veertien modellen zonder professioneel contract proberen zich op te werken in het oog en het hart van een vierkoppige jury. En jij kan een van hen zijn. -
Spaargids.be
Tot 2,55% rente op een termijnrekening: een goede beslissing? Of kies je toch beter voor een spaarrekening?
De rentevoeten zijn de voorbije weken aanzienlijk gestegen. Is het dan interessant om nu al een termijnrekening te openen? Of blijf je je geld nog altijd beter op een spaarrekening parkeren? Spaargids.be geeft advies.
15 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageercensor
Gaston Miar
Josse Vos
Marie Vanakker
Erwin Van Roy