De leiders van de EU-landen gaven May vorige week een uitstel van de brexit tot 22 mei als ze het akkoord over de scheidingsvoorwaarden door het Britse parlement krijgt.
Volledig scherm
De leiders van de EU-landen gaven May vorige week een uitstel van de brexit tot 22 mei als ze het akkoord over de scheidingsvoorwaarden door het Britse parlement krijgt. © AFP

Brexitakkoord van May met Europa heeft onvoldoende steun voor derde stemming

Het brexitakkoord dat de Britse eerste minister Theresa May met Europa heeft onderhandeld, heeft onvoldoende steun in het Britse parlement. Dat heeft May vandaag verklaard. De goedkeuring van de deal is voor de EU een voorwaarde om een geordende brexit uit te stellen tot 22 mei. 

  1. “Theresa May bereid om op te stappen als partijgenoten brexitakkoord steunen”

    “Theresa May bereid om op te stappen als partijgeno­ten brexitak­koord steunen”

    De Britse premier Theresa May is bereid om haar ontslag te geven als haar rebellerende partijgenoten zich achter haar brexitakkoord met de Europese Unie scharen. Dat zou ze gisteren hebben gezegd op de crisisvergadering met de harde brexiteers, schrijft ITV vanmorgen. Momenteel wordt in het parlement gedebatteerd over een aantal amendementen waarmee de parlementsleden hopen de controle over het proces in eigen handen te kunnen nemen.
  2. “Meer dan miljoen Britten” op straat tegen de brexit: “Onze generatie moet leven met de gevolgen van deze ramp”

    “Meer dan miljoen Britten” op straat tegen de brexit: “Onze generatie moet leven met de gevolgen van deze ramp”

    In Londen zijn honderdduizenden Britten verzameld voor de officiële ‘Put it to the People’-mars, de betoging waarin gevraagd wordt dat de bevolking zich in een nieuwe stemming over de brexit mag uitspreken. Volgens de organisatoren kwamen er zelfs meer dan een miljoen mensen samen om te demonstreren van Park Lane naar Parliament Square, gevolgd door een bijeenkomst tegenover het parlement. Vooral premier Theresa May kreeg het hard te verduren van de betogers.