“Brazilië is terug”: Lula wint Braziliaanse presidentsverkiezingen na nek-aan-nekrace met Bolsonaro
updateIn Brazilië heeft de linkse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva de presidentsverkiezingen gewonnen met 50,84 procent van de stemmen, tegen 49,16 procent voor de huidige president Jair Bolsonaro. Dat heeft de kiescommissie gemeld op basis van de zo goed als definitieve resultaten. De 77-jarige Lula haalde vier weken geleden ook al de meeste stemmen in de eerste ronde, maar zijn voorsprong op zijn rechts-populistische rivaal was minder groot dan de peilingen hadden voorspeld. Bolsonaro heeft zijn nederlaag nog niet toegegeven.
Na zijn overwinning riep Lula in een toespraak op tot “vrede en eenheid” in zijn diep verdeelde Zuid-Amerikaanse land met 215 miljoen inwoners. Ook riep hij op tot internationale samenwerking met betrekking tot de bescherming van het Amazonewoud en stelde hij te zullen streven naar een eerlijke wereldhandel in plaats van handelsovereenkomsten die “ons land veroordelen een eeuwige exporteur van grondstoffen te zijn.”
De linkse oud-president, die tussen 2003 en 2010 al aan het roer stond in het land, benadrukte verder dat Brazilië “terug is op het wereldtoneel.” Verder benadrukte dat hij dat het verbeteren van de situatie van de ruim 33 miljoen Brazilianen die momenteel hongerlijden erg belangrijk voor hem is. “Het rad van de economie zal weer gaan draaien”, beloofde hij in dat kader.
Lula beloofde tot slot om de belangen van alle 215 miljoen Brazilianen te dienen, niet alleen die van zijn kiezers. “Het is in niemands belang om te leven in een verdeelde natie die in permanente staat van oorlog verkeert”, zei de 77-jarige Lula. “Dit land heeft vrede en eenheid nodig. De bevolking wil niet meer vechten.”
Vandaag laten we de wereld weten dat Brazilië terug is, het is te groot om te worden gedegradeerd tot deze trieste rol van paria in de wereld
“Brazilië is klaar om zijn leiderschap in de strijd tegen de klimaatcrisis te hervatten (...) Brazilië en de planeet hebben een levend Amazonewoud nodig”, stelde het linkse icoon in zijn overwinningstoespraak. “Vandaag laten we de wereld weten dat Brazilië terug is, het is te groot om te worden gedegradeerd tot deze trieste rol van paria in de wereld”, klonk het.
Tijdens de ambtsperiode van zijn rivaal en voorganger Jair Bolsonaro raakte het grootste land van Latijns-Amerika diplomatiek geïsoleerd. Bolsonaro kreeg internationaal onder meer forse kritiek omwille van zijn houding ten opzichte van de klimaatproblematiek en de recordontbossing van ‘s werelds grootste regenwoud onder zijn bewind.
Stilte bij Bolsonaro
Of Lula's rivaal Bolsonaro daar ook van overtuigd is, moet nog blijken. De huidige Braziliaanse president lijkt zich voorlopig opvallend stil te houden. “Overal ter wereld zou de verliezende president al hebben gebeld om zijn nederlaag toe te geven”, zei Lula in zijn overwinningsspeech. “Hij heeft nog niet gebeld. Ik weet niet of hij zal bellen en (zijn nederlaag, red.) zal toegeven.”
Ook sommige aanhangers van Bolsonaro in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia weigerden de uitslag na bekendmaking te accepteren. Bolsonaro heeft eerder, zonder bewijs, aangegeven dat het Braziliaanse kiessysteem fraudegevoelig zou zijn. Ook suggereerde hij meermaals dat hij zich niet bij een verlies zou neerleggen.
Belemmering
Er waren zondag overigens zorgen dat kiezers in het arme noordoosten van het land, waar Lula’s steun het sterkst is, belemmerd werden te stemmen. De politie, die volgens critici op de hand is van Bolsonaro, zou er illegale wegversperringen hebben opgeworpen voor bussen die kiezers vervoerden. Volgens Alexandre de Moraes, het hoofd van het hoogste verkiezingstribunaal (TSE), was echter niemand verhinderd te stemmen en waren alle politieoperaties op de wegen stopgezet. “Het enige probleem voor de kiezers was dat ze vertraging hadden”, aldus Moraes. Hij kondigde onderzoek aan naar de politie-activiteiten op de verkiezingsdag.
Spectaculaire comeback
Voor Lula is zijn overwinning een spectaculaire comeback. De 77-jarige voormalige vakbondsman stond van 2003 tot 2010 al aan het hoofd van het grootste land van Latijns-Amerika en was erg populair in die tijd. Nadien werd hij echter in verband gebracht met een groot corruptieschandaal, waarvoor hij zelfs anderhalf jaar in de gevangenis heeft gezeten. In maart dit jaar heeft het Hooggerechtshof zijn veroordeling teruggedraaid, omdat de rechter bevooroordeeld zou zijn geweest. Die rechter, Sergio Moro, werd later minister van Justitie onder Bolsonaro.
Lula is de eerste democratisch gekozen president van Brazilië die een derde termijn mag uitzitten. Hij zal het wel moeilijk krijgen om een links beleid te voeren, aangezien Bolsonaro’s partij en diens bondgenoten het erg goed deden bij de parlementsverkiezingen, waardoor Brazilië momenteel een erg conservatief Congres heeft.
Ondanks dat heeft Lula gezworen terug te keren naar het sociale beleid dat in zijn eerdere periode als president miljoenen Brazilianen uit de armoede haalde. Ook heeft hij beloofd de vernietiging van het Amazonegebied tegen te gaan en van Brazilië zelfs een wereldwijde leider te maken op het gebied van de bestrijding van klimaatverandering.
Felicitaties
De Amerikaanse president Joe Biden feliciteerde Lula zondagavond al snel met diens overwinning, in wat Biden “vrije, eerlijke en geloofwaardige” verkiezingen noemde. Hij voegde er nog aan toe dat hij ernaar uitkijkt “om de samenwerking tussen onze twee landen voort te zetten.”
Ook de Franse president Emmanuel Macron stuurde felicitaties uit. De verkiezing van Lula “opent een nieuwe bladzijde in de geschiedenis van Brazilië”, klonk het. “Samen zullen we onze krachten bundelen om de vele gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan en de vriendschapsband tussen onze twee landen te vernieuwen”, zei hij.
Ook van Poetin kwamen er felicitaties. “Gelieve mijn oprechte gelukwensen te aanvaarden. De resultaten van de verkiezingen hebben uw grote politieke gezag bevestigd. Ik hoop dat wij door gezamenlijke inspanningen zullen zorgen voor de verdere ontwikkeling van een constructieve Russisch-Braziliaanse samenwerking op alle gebieden”, aldus Poetin in een bericht op Telegram. Rusland probeert al enkele jaren zijn betrekkingen met Latijns-Amerikaanse landen te verdiepen, met name met Brazilië, dat ook deel uitmaakt van de zogenaamde Brics-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spannende finale verkiezingsronde in Brazilië: kan Lula Bolsonaro verslaan?
Vandaag vindt de tweede ronde plaats van de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Ex-president Luiz Inácio Lula da Silva ('Lula') lijkt het volgens de peilingen te halen van de huidige president Jair Bolsonaro, maar wel met een minder groot verschil dan aanvankelijk werd gedacht. -
KIJK. Chinese spionageballon duikt op in luchtruim VS en verzamelt mogelijk informatie over 'doomsday'-vliegbasis, leger wil hem voorlopig niet neerhalen
Het Pentagon observeert momenteel een Chinese spionageballon die hoog boven het Amerikaanse grondgebied vliegt. Dat heeft een hoge verantwoordelijke van de Amerikaanse Defensie donderdag gemeld. De ballon wordt voorlopig niet neergeschoten wegens risico op vallend puin. Mogelijk willen de Chinezen onder meer informatie verzamelen over Amerikaanse nucleaire sites en over een vliegbasis in Montana die de basis van ‘het einde der tijden’ wordt genoemd. -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
KIJK. Jongetje moet op de grond slapen nadat gezin opgesloten raakt in administratief centrum
Bovenstaande beelden tonen hoe een leeg administratief centrum eruitziet in Londen. Steven Bartlett en zijn vrouw Tiffany Powell zitten samen met hun zoon en dochter opgesloten in het gebouw. Zij waren in het centrum omdat ze uit hun woning werden gezet na klachten van de verhuurder. Maar wanneer de klok 17 uur aangaf, gingen alle medewerkers naar huis. Het gezin moest dus maar overnachten in het centrum, maar daar zijn geen bedden. Hun dochter sliep in de buggy, de zoon moest op de grond slapen. -
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
Amsterdam wil noodopvang voor asielzoekers op cruiseschip verlengen: alles verloopt er “zeer voorspoedig”
Amsterdam wil de noodopvang voor duizend asielzoekers op een cruiseschip in het Westelijk Havengebied verlengen met een half jaar. Dat schrijft de schepen die bevoegd is voor de opvang, Rutger Groot Wassink, vrijdag in een brief aan de gemeenteraad, nadat de opvangplek positief is geëvalueerd.