“Brazilië is terug”: Lula wint Braziliaanse presidentsverkiezingen na nek-aan-nekrace met Bolsonaro
updateIn Brazilië heeft de linkse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva de presidentsverkiezingen gewonnen met 50,84 procent van de stemmen, tegen 49,16 procent voor de huidige president Jair Bolsonaro. Dat heeft de kiescommissie gemeld op basis van de zo goed als definitieve resultaten. De 77-jarige Lula haalde vier weken geleden ook al de meeste stemmen in de eerste ronde, maar zijn voorsprong op zijn rechts-populistische rivaal was minder groot dan de peilingen hadden voorspeld. Bolsonaro heeft zijn nederlaag nog niet toegegeven.
Na zijn overwinning riep Lula in een toespraak op tot “vrede en eenheid” in zijn diep verdeelde Zuid-Amerikaanse land met 215 miljoen inwoners. Ook riep hij op tot internationale samenwerking met betrekking tot de bescherming van het Amazonewoud en stelde hij te zullen streven naar een eerlijke wereldhandel in plaats van handelsovereenkomsten die “ons land veroordelen een eeuwige exporteur van grondstoffen te zijn.”
De linkse oud-president, die tussen 2003 en 2010 al aan het roer stond in het land, benadrukte verder dat Brazilië “terug is op het wereldtoneel.” Verder benadrukte dat hij dat het verbeteren van de situatie van de ruim 33 miljoen Brazilianen die momenteel hongerlijden erg belangrijk voor hem is. “Het rad van de economie zal weer gaan draaien”, beloofde hij in dat kader.
Lula beloofde tot slot om de belangen van alle 215 miljoen Brazilianen te dienen, niet alleen die van zijn kiezers. “Het is in niemands belang om te leven in een verdeelde natie die in permanente staat van oorlog verkeert”, zei de 77-jarige Lula. “Dit land heeft vrede en eenheid nodig. De bevolking wil niet meer vechten.”
Vandaag laten we de wereld weten dat Brazilië terug is, het is te groot om te worden gedegradeerd tot deze trieste rol van paria in de wereld
“Brazilië is klaar om zijn leiderschap in de strijd tegen de klimaatcrisis te hervatten (...) Brazilië en de planeet hebben een levend Amazonewoud nodig”, stelde het linkse icoon in zijn overwinningstoespraak. “Vandaag laten we de wereld weten dat Brazilië terug is, het is te groot om te worden gedegradeerd tot deze trieste rol van paria in de wereld”, klonk het.
Tijdens de ambtsperiode van zijn rivaal en voorganger Jair Bolsonaro raakte het grootste land van Latijns-Amerika diplomatiek geïsoleerd. Bolsonaro kreeg internationaal onder meer forse kritiek omwille van zijn houding ten opzichte van de klimaatproblematiek en de recordontbossing van ‘s werelds grootste regenwoud onder zijn bewind.
Stilte bij Bolsonaro
Of Lula's rivaal Bolsonaro daar ook van overtuigd is, moet nog blijken. De huidige Braziliaanse president lijkt zich voorlopig opvallend stil te houden. “Overal ter wereld zou de verliezende president al hebben gebeld om zijn nederlaag toe te geven”, zei Lula in zijn overwinningsspeech. “Hij heeft nog niet gebeld. Ik weet niet of hij zal bellen en (zijn nederlaag, red.) zal toegeven.”
Ook sommige aanhangers van Bolsonaro in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia weigerden de uitslag na bekendmaking te accepteren. Bolsonaro heeft eerder, zonder bewijs, aangegeven dat het Braziliaanse kiessysteem fraudegevoelig zou zijn. Ook suggereerde hij meermaals dat hij zich niet bij een verlies zou neerleggen.
Belemmering
Er waren zondag overigens zorgen dat kiezers in het arme noordoosten van het land, waar Lula’s steun het sterkst is, belemmerd werden te stemmen. De politie, die volgens critici op de hand is van Bolsonaro, zou er illegale wegversperringen hebben opgeworpen voor bussen die kiezers vervoerden. Volgens Alexandre de Moraes, het hoofd van het hoogste verkiezingstribunaal (TSE), was echter niemand verhinderd te stemmen en waren alle politieoperaties op de wegen stopgezet. “Het enige probleem voor de kiezers was dat ze vertraging hadden”, aldus Moraes. Hij kondigde onderzoek aan naar de politie-activiteiten op de verkiezingsdag.
Spectaculaire comeback
Voor Lula is zijn overwinning een spectaculaire comeback. De 77-jarige voormalige vakbondsman stond van 2003 tot 2010 al aan het hoofd van het grootste land van Latijns-Amerika en was erg populair in die tijd. Nadien werd hij echter in verband gebracht met een groot corruptieschandaal, waarvoor hij zelfs anderhalf jaar in de gevangenis heeft gezeten. In maart dit jaar heeft het Hooggerechtshof zijn veroordeling teruggedraaid, omdat de rechter bevooroordeeld zou zijn geweest. Die rechter, Sergio Moro, werd later minister van Justitie onder Bolsonaro.
Lula is de eerste democratisch gekozen president van Brazilië die een derde termijn mag uitzitten. Hij zal het wel moeilijk krijgen om een links beleid te voeren, aangezien Bolsonaro’s partij en diens bondgenoten het erg goed deden bij de parlementsverkiezingen, waardoor Brazilië momenteel een erg conservatief Congres heeft.
Ondanks dat heeft Lula gezworen terug te keren naar het sociale beleid dat in zijn eerdere periode als president miljoenen Brazilianen uit de armoede haalde. Ook heeft hij beloofd de vernietiging van het Amazonegebied tegen te gaan en van Brazilië zelfs een wereldwijde leider te maken op het gebied van de bestrijding van klimaatverandering.
Felicitaties
De Amerikaanse president Joe Biden feliciteerde Lula zondagavond al snel met diens overwinning, in wat Biden “vrije, eerlijke en geloofwaardige” verkiezingen noemde. Hij voegde er nog aan toe dat hij ernaar uitkijkt “om de samenwerking tussen onze twee landen voort te zetten.”
Ook de Franse president Emmanuel Macron stuurde felicitaties uit. De verkiezing van Lula “opent een nieuwe bladzijde in de geschiedenis van Brazilië”, klonk het. “Samen zullen we onze krachten bundelen om de vele gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan en de vriendschapsband tussen onze twee landen te vernieuwen”, zei hij.
Ook van Poetin kwamen er felicitaties. “Gelieve mijn oprechte gelukwensen te aanvaarden. De resultaten van de verkiezingen hebben uw grote politieke gezag bevestigd. Ik hoop dat wij door gezamenlijke inspanningen zullen zorgen voor de verdere ontwikkeling van een constructieve Russisch-Braziliaanse samenwerking op alle gebieden”, aldus Poetin in een bericht op Telegram. Rusland probeert al enkele jaren zijn betrekkingen met Latijns-Amerikaanse landen te verdiepen, met name met Brazilië, dat ook deel uitmaakt van de zogenaamde Brics-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM49
Mustafa (45) uit Beringen verliest minstens 19 familieleden bij aardbeving: “Ik kan niets doen. Enkel doden tellen”
Minstens 19 familieleden van Mustafa Yaman (45) uit Beringen zijn de afgelopen dagen levenloos vanonder het puin gehaald in Turkije. Een pas verloofd nichtje, enkele neven en een nonkel uit Duitsland overleefden er de zware aardbeving niet. Tientallen zijn nog steeds vermist. “Mijn hele geschiedenis lijkt wel te zijn weggevaagd”, getuigt Mustafa. -
Jobat
Van bruto naar netto: dit gaat er precies van je loon af voor het op je rekening verschijnt
Wie voor het eerst zijn loonbrief onder de loep houdt, ziet in eerste instantie wellicht een mooi bedrag staan. Groot is de teleurstelling als je ogen iets verder naar beneden rollen. Wat onderaan je loonstrookje als nettoloon rest - en dus op je rekening belandt - is een pak minder. Jobat.be schetst wat er precies allemaal gebeurt bij de transformatie van bruto naar netto. -
Je lief verwennen met Valentijn? Met deze 15 rode handtassen scoor je gegarandeerd punten
Valentijn staat voor de deur. Het ideale moment om je geliefde (of jezelf) te verwennen met een handtas in de kleur van de liefde. Of je nu voor een mini, midi of maxi ontwerp kiest: met deze rode handtassen schiet Cupido gegarandeerd nóg eens raak. -
-
Spannende finale verkiezingsronde in Brazilië: kan Lula Bolsonaro verslaan?
Vandaag vindt de tweede ronde plaats van de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Ex-president Luiz Inácio Lula da Silva ('Lula') lijkt het volgens de peilingen te halen van de huidige president Jair Bolsonaro, maar wel met een minder groot verschil dan aanvankelijk werd gedacht. -
Gaat Bolsonaro Trump achterna? Braziliaanse president spreekt nu al over “grootste verkiezingsfraude ooit”
Ook al is de verkiezingsdag pas zondag, toch wordt er al gesproken over de “grootste verkiezingsfraude ooit”. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro lijkt het draaiboek van Donald Trump te gaan volgen. De Amerikaanse president aanvaarde zijn verlies van Joe Biden in 2020 ook niet. Ook Bolsonaro’s zoon is ervan overtuigd dat de verkiezingsuitslag gemanipuleerd zal worden door Luiz Inácio Lula da Silva. Bolsonaro’s tegenstander staat momenteel voor in de peilingen. -
KIJK. Turkse peuter Muhammed (2) zit 44 uur onder puin na aardbeving, reddingswerkers geven hem water via dopje
Op bovenstaande beelden is te zien hoe de 2-jarige Muhammed vastzit onder het puin in de Turkse provincie Hatay. Het jongetje was bij bewustzijn toen reddingswerkers hem vonden, maar hij was wel onderkoeld. Het duurde 44 uur voordat Muhammed van onder het puin gered kon worden. In de tussentijd kreeg het jongetje water via een dopje toegediend. -
Livios
Zonnepanelen: na hoeveel jaren vervang je ze? En hoe merk je rendementsverlies op?
De vraag naar zonnepanelen blijft groeien. Maar wat is de levensduur van een installatie? Hoe kun je rendementsverlies detecteren? En ook belangrijk: hoelang blijven de omvormer en andere elementen dienstdoen? Bouwsite Livios vroeg het aan Alex Polfliet van Zero Emission Solutions, een studie- en consultancybureau voor duurzame energie en energie-efficiëntie.