De voorzitter van de Braziliaanse parlementaire onderzoekscommissie, senator Omar Aziz (links), en de rapporteur, senator Renan Calheiros (rechts), tijdens de laatste stemming over de klachten tegen president Jair Bolsonaro.
Volledig scherm
De voorzitter van de Braziliaanse parlementaire onderzoekscommissie, senator Omar Aziz (links), en de rapporteur, senator Renan Calheiros (rechts), tijdens de laatste stemming over de klachten tegen president Jair Bolsonaro. © EPA

Braziliaanse parlementscommissie stemt in met vraag om president Bolsonaro aan te klagen

De parlementaire onderzoekscommissie naar de coronapandemie in Brazilië heeft ingestemd met de vraag om president Jair Bolsonaro aan te klagen voor een tiental misdrijven, waaronder misdaden tegen de mensheid. Veel kans maakt de aanbeveling echter niet: de extreemrechtse president heeft in het parlement voldoende steun om een afzettingsprocedure te vermijden en de procureur-generaal is een bondgenoot van hem. 

  1. Braziliaanse president Bolsonaro weigert vaccin: “Het is als een lottoticket kopen van 10 euro om dan 2 euro te winnen”

    Braziliaan­se president Bolsonaro weigert vaccin: “Het is als een lottotic­ket kopen van 10 euro om dan 2 euro te winnen”

    De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft dinsdagavond in een interview met een Braziliaans radiostation gezegd dat hij besloten heeft zich niet te laten vaccineren tegen Covid-19. Bolsonaro kwam reeds in april in aanmerking om gevaccineerd te worden, maar zei toen dat hij het vaccin zou nemen nadat “de laatste Braziliaan was gevaccineerd”. Toch besluit hij nu om het niet te doen.
  2. “Coronamedicijn Merck is doeltreffend, maar niet aangeraden voor zwangere personen”

    “Coroname­di­cijn Merck is doeltref­fend, maar niet aangeraden voor zwangere personen”

    Het coronamedicijn dat ontwikkeld werd door het farmabedrijf Merck, is doeltreffend bij de behandeling van het coronavirus, stelt de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond Food and Drug Administration (FDA) vrijdag in een voorlopig rapport. Maar de FDA raadt het gebruik van de coronapil niet aan bij zwangere personen. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zette een week eerder al versneld het licht op groen voor het gebruik van molnupiravir, dat onder de naam Lagevrio verdeeld zal worden.