Unicef waarschuwt na "vreselijk 2017": "Kinderen steeds vaker ingezet als oorlogswapens"
Unicef vat 2017 samen als een vreselijk jaar voor kinderen in conflictgebieden. Kinderen worden meer en meer ingezet als oorlogswapens, zo waarschuwt de organisatie. Ze worden gerekruteerd om mee te vechten, gedwongen om zelfmoordaanslagen te plegen en gebruikt als menselijke schild.
Delen per e-mail
Verkrachting, gedwongen huwelijken, slavernij en ontvoering van kinderen zijn standaard tactieken geworden van oorlog voeren in Irak, Syrië, Jemen, Myanmar, Zuid-Soedan en Nigeria. Anderen kinderen worden indirect geraakt door conflict door ondervoeding en ziekte. Wat een basisrecht is in de rest van de wereld – eten, proper water, hygiëne – is in sommige gebieden gewoon niet beschikbaar.
"Niet het nieuwe normaal worden"
"Kinderen zijn een doelwit geworden. Ze worden blootgesteld aan aanvallen en verschrikkelijk geweld in hun huis, op school en op speelplaatsen", zegt Manuel Fontaine, directeur van noodprogramma’s bij Unicef. "De conflicten blijven doorgaan, jaar na jaar, maar we kunnen niet ongevoelig worden hiervoor. Zulke wreedheden mogen niet het nieuwe normaal worden."
Unicef roept alle vechtende partijen op om de internationale mensenrechten te respecteren en om onmiddellijk het geweld tegen kinderen, net als de aanvallen op onder andere scholen en ziekenhuizen, te stoppen. De organisatie vraagt ook aan invloedrijke landen om hun invloed te gebruiken om kinderen te beschermen.
2017 in cijfers
- Zeker 135 kinderen zijn in Nigeria, Chad, Niger en Kameroen door terreurgroep Boko Haram ingezet als zelfmoordterroristen.
- 850.000 kinderen zijn weggejaagd van hun thuis in de Democratische Republiek Congo door politiek en militair geweld. 200 gezondheidscentra en 400 scholen zijn het doelwit van aanvallen geweest.
- 1.800 kinderen zijn tijdens de eerste tien maanden van het jaar in Somalië gerekruteerd om te vechten.
- Sinds 2013 zijn al 19.000 kinderen gedwongen om deel uit te maken van gewapende groeperingen in Zuid-Soedan.
- 5.000 kinderen zijn gewond of overleden sinds het begin van de oorlog in Jemen, drie jaar geleden. 1,8 miljoen kinderen leven er dit jaar in een hongersnood.
- In de eerste negen maanden van het jaar zijn in Afghanistan 700 kinderen omgekomen tijdens de gevechten.
- Rohingya-kinderen in Myanmar zijn systematisch het slachtoffer geweest van geweld en zijn weggejaagd uit hun huizen. 650.000 Rohingya zijn gevlucht naar buurland Bangladesh, naar schatting de helft van hen is jonger dan 18 jaar.
- In het oosten van Oekraïne leven 220.000 kinderen dagelijks met de dreiging van landmijnen en andere niet-geëxplodeerde bommen van de oorlog.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OPROEP. Woon jij in het buitenland? Dan kan jij ons helpen
Een strenge lockdown in Londen, ongeziene sneeuw in Madrid of historische verkiezingen in de Verenigde Staten. We brengen verhalen in het buitenland graag door de ogen van Vlamingen ter plaatse. Dus woon jij in het buitenland en mogen we jou bellen wanneer er iets in jouw buurt gebeurt? Laat je gegevens hier achter. -
VS vragen dat China stopt met intimidatie Taiwan
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft China opgeroepen om te stoppen met zijn pogingen om Taiwan te intimideren met "militaire, diplomatieke en economische druk". Dat stelt het ministerie in een verklaring. -
Multimedia Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Exact één jaar geleden ging Wuhan in lockdown. Hoe verging het de stad sindsdien?
Exact een jaar geleden maakte de wereld voor het eerst kennis met een lockdown. Wuhan ging op slot nadat er in China zeventien doden gevallen waren als gevolg van een mysterieus virus. De berichten zouden vanaf dan alleen maar alarmerender worden, maar hoe is het de stad zelf sindsdien vergaan? Spoiler alert: na elf weken was het ergste leed al geleden. Nu bruist de metropool, krioelen de winkelstraten van het volk en dansen zwetende lijven dicht op elkaar geplakt in discotheken. Zonder mondmasker soms, alsof corona nooit bestaan heeft... -
“Trump niet meer welkom op Wereld Economisch Forum in Davos”
Voormalig Amerikaans president Donald Trump hoeft er niet meer op te rekenen dat hij nog eens wordt uitgenodigd voor het Wereld Economisch Forum (WEF), dat bijna altijd in het Zwitserse Davos wordt georganiseerd. Dat heeft oprichter Klaus Schwab vandaag gezegd in een interview met de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung. -
Zware aardbeving nabij Chileense basis op Antarctica
Nabij de Chileense luchtmachtbasis Eduardo Frei op Antarctica heeft zich zaterdagavond lokale tijd een zware aardbeving met een kracht van 7 voorgedaan. Er werd een evacuatiealarm uitgevaardigd wegens risico op een tsunami, maar dat is intussen ingetrokken.
17 reacties
joannes Roderigas
Bie Marco
Fons Casteels
Jef Heffens
Jan Van Rompaey