Bouwen we in de toekomst met geluid? Spaanse wetenschappers verplaatsen voorwerp door geluidsgolven

Onderzoekers van de Spaanse  Universidad Publica de Navarra hebben een nieuwe techniek uitgevonden om te bouwen. Op de wetenschappelijke SIGrGRAPH conventie in Canada hebben ze getoond hoe je geluidsgeloven kan manipuleren en zo voorwerpen te verplaatsen zonder ze fysiek aan te raken. Dankzij deze techniek is het mogelijk om te bouwen vanuit hoeken die anders niet mogelijk waren. Nu hopen ze dat bedrijven hun techniek gaan gebruiken om bijvoorbeeld smartphones mee te maken of zelfs om gebruik van te maken tijdens operaties. 

 1. Rusland keurt vrijdag annexatie van bezette Oekraïense gebieden goed, Zelensky roept veiligheidsraad bijeen
  Play

  Rusland keurt vrijdag annexatie van bezette Oekraïense gebieden goed, Zelensky roept veilig­heids­raad bijeen

  De door Rusland benoemde leiders van de bezette Oekraïense regio’s Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja zijn in Moskou gearriveerd. Volgens een officier van Cherson staat er een ontmoeting tussen de leiders en de Russische president Vladimir Poetin gepland. Details over die ontmoeting zijn niet bekend. Het Kremlin heeft ondertussen bevestigd dat Poetin de annexatie van de bezette gebieden vrijdag zal aankondigen.
 2. Russisch staatsgasbedrijf Gazprom dreigt nu ook gastoevoer via Oekraïne naar Europa stil te leggen
  93

  Russisch staatsgas­be­drijf Gazprom dreigt nu ook gastoevoer via Oekraïne naar Europa stil te leggen

  Na de lekken in de Nord Stream-aardgaspijpleidingen dreigt het Russische staasgasbedrijf Gazprom nu ook de Russische gastoevoer via Oekraïne stil te leggen. Dat heeft te maken met een conflict tussen Gazprom en het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz over het al dan niet nakomen van gascontracten. Gazprom laat woensdag weten met klem alle claims van Naftogaz te verwerpen. De impact is niet duidelijk, maar het doet vermoeden dat Rusland ook de gastoevoer die via Oekraïne naar Europa stroomt wil stilleggen.
 1. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.