Volledig scherm
© AP

Bosbrand nabij Tsjernobyl zorgt voor verhoogde radioactiviteit

Oekraïne heeft zondag een verhoogde radioactiviteit gemeld na de uitbraak van een bosbrand in de zogenaamde “vervreemdingszone” rond de kerncentrale van Tsjernobyl, waar zich in 1986 de zwaarste kernramp uit de geschiedenis voltrok.

9 reacties

 • Degeest Etienne

  11 maanden geleden
  Nu dat weer, misschien best nog een grote hoeveelheid mondmaskers bestellen. Toen was er ook geen gevaar maar raadde men toch aan van zo weinig mogelijk bladgroenten uit de moestuin op te eten. Hopelijk wordt het windstil.
 • Jean Valjean

  11 maanden geleden
  Ik was vorig jaar voor 2 dagen in de exclusion zone op 'educational visit' met daarbij 1 overnachting in Chernobyl Hotel. Mijn dosimeter stond toen de hele tijd aan.De dosis straling was verwaarloosbaar dat in vergelijking met de opgelopen natuurlijke straling van de vliegreis Zaventem-Kiev. Er zijn inderdaad nog hotspots. De gids (Thx Olena) wist maar al te goed waar die waren. Meestal was de straling hetzelfde als hier in België. Rond de centrale nr4 was de straling iewat hoger tot 0.6 ùSv/hr.
 • Christine Laevers

  11 maanden geleden
  Wat echt nieuws is, is dat er begin april al bosbranden zijn. Iedereen is bezig met Covid-19 en vergeet de gevolgen van de klimaatsverandering. Begin april en ik begiet al. Op sommige plaatsen is de grond van de de droogte gebarsten.
 • cuypers romain

  11 maanden geleden
  Daar komen ongeveer 70.000 toeriste per jaar. Er is sinds kort een hotel open en er werken nog ongeveer 2000 mensen in de kerncentrale. Ik zeg niet dat het niets is maar zooooo erg zal het ook wel niet zijn. En ik ben er wel geweest. Er zijn nog plaatsen waar er wel nog veel radioactiviteit is maar als je een goede gids hebt, die weten wel de plaatsen waar er te veel radioactiviteit is
 • Bart Schellens

  11 maanden geleden
  Radioactiviteit heeft het voordeel zeer goed meetbaar te zijn. Dit heeft als nadeel dat mensen die de site daar bezoeken, in de filmpjes op youtube, altijd flippen als de waarde een beetje omhoog gaat. In de praktijk zijn dit meestal zeer lage waardes, vergelijkbaar met wat we aan natuurlijke straling in de Ardennen zouden meten.
 1. 119 artiesten treden op tijdens 24 UUR LIVE in het Sportpaleis
  Play

  119 artiesten treden op tijdens 24 UUR LIVE in het Sportpa­leis

 2. Bizar tafereel boven Spaans landschap: hopelijk heeft deze ezel geen hoogtevrees
  Play

  Bizar tafereel boven Spaans landschap: hopelijk heeft deze ezel geen hoogte­vrees