Een helikopter blust een brand nabij Manteigas in het natuurpark Serra da Estrela in Portugal. Beeld gemaakt op 10 augustus.
Volledig scherm
Een helikopter blust een brand nabij Manteigas in het natuurpark Serra da Estrela in Portugal. Beeld gemaakt op 10 augustus. © AFP

Bosbrand in Portugees natuurpark laait weer op: drie dorpen geëvacueerd

Een bosbrand in een natuurpark in het Portugese Serra da Estrela, die vorige week onder controle was, is dinsdagochtend opnieuw opgelaaid. Dat meldt de civiele bescherming. Er zijn meer dan duizend brandweerlieden gemobiliseerd om de vlammen weer onder controle te krijgen. De inwoners van drie dorpen zijn uit voorzorg geëvacueerd.

  1. REPORTAGE. In Limburg speuren bewakingsagenten op mijnterrils naar bosbranden: “Oei, is dat een rookpluim? Of een tractor die stof maakt?”
    PREMIUM

    REPORTAGE. In Limburg speuren bewakings­agen­ten op mijnter­rils naar bosbranden: “Oei, is dat een rookpluim? Of een tractor die stof maakt?”

    Door de aanhoudende droogte is sinds donderdag code rood, de hoogste alarmfase, van kracht in onze bossen en natuurgebieden. Dat betekent dat uitkijkposten permanent bemand zijn om natuurbranden zo snel mogelijk te spotten. In Limburg staan zelfs bewakingsagenten op de uitkijk op mijnterrils. “Vanop tientallen kilometers kunnen wij tot op de straat juist bepalen waar het brandt.”