Boris Johnson over onderhandelingen brexit: “Verenigd Koninkrijk kan best verder leven met no-deal”
Het Verenigd Koninkrijk kan best verder leven met een no-deal als de onderhandelingen met de Europese Unie na de brexit zouden vastlopen. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson zondag gezegd.
Delen per e-mail
Terwijl de deadline voor een akkoord nadert, lopen de onderhandelingen over een toekomstig Europees-Brits handelsakkoord voor geen meter.
Overgangsperiode
Op 31 januari heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten, maar die dag trad ook een overgangsperiode in werking. Die houdt in dat het VK nog tot eind dit jaar deel blijft uitmaken van de Europese douane-unie en van de interne markt. Intussen voeren Brussel en Londen onderhandelingen over een bilateraal handelsakkoord, dat moet garanderen dat ook de "economische brexit" op 1 januari 2021 ordentelijk verloopt.
Johnson en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hielden zaterdag een digitaal overleg. Nadien maakten ze bekend dat Brussel en Londen “intensief gaan samenwerken” om een handelsakkoord te bereiken.
Aanzienlijke kloof
In een gezamenlijke verklaring na afloop onderstreepte het tweetal “het belang van het vinden van een overeenkomst, indien mogelijk, als een sterke basis voor een strategische relatie”. Johnson en Von der Leyen onderschreven ook “het oordeel van beide hoofdonderhandelaars dat in recente weken voortgang is geboekt met de onderhandelingen maar een aanzienlijke kloof blijft, vooral maar niet alleen op het gebied van visserij, een eerlijk speelveld en bestuur”, viel te lezen.
Ze gaven hun hoofdonderhandelaars, Michel Barnier namens de EU en David Frost voor de Britten, de opdracht om aldus “intensief” verder te werken. Ook kwamen Johnson en Von der Leyen overeen “elkaar op regelmatige basis te spreken over de kwestie”.
Moeilijke sfeer
Half oktober zou er een akkoord moeten zijn om alles tegen het einde van het jaar goedgekeurd te krijgen, maar zelfs nu de klok oorverdovend luid begint te tikken, is de EU er nog steeds niet van overtuigd dat de regering-Johnson een akkoord wil. Terecht, zo blijkt. Amper een dag later benadrukt de Britse premier dat Londen “best verder kan zonder een deal”.
De sfeer aan de onderhandelingstafel wordt ook bemoeilijkt door het feit dat in Londen een wetsontwerp voorligt dat de Britse ministers en het parlement de mogelijkheid biedt bepaalde verplichtingen die voortvloeien uit het in 2019 overeengekomen terugtrekkingsakkoord naast zich neer te leggen. Omdat Londen op die manier volgens de Commissie niet te goeder trouw handelt - waartoe het zich nochtans wel had geëngageerd - kondigde von der Leyen donderdag aan dat de Commissie een inbreukprocedure opent.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Europese Commissie start inbreukprocedure tegen VK wegens “dreigende overtreding” brexitakkoord
De Europese Commissie start een inbreukprocedure op tegen het Verenigd Koninkrijk omdat het land het brexitakkoord dat in 2019 gesloten werd met de voeten dreigt te treden. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen gezegd tijdens een korte verklaring. -
Nieuwe onderhandelingsronde over brexit onder slecht gesternte van start
In Brussel is dinsdag de negende onderhandelingsronde over een Europees-Brits handelsakkoord op gang getrokken. De deadline nadert en de onderhandelaars hopen eindelijk een doorbraak in de al maanden slabakkende gesprekken te forceren, maar een omstreden Brits wetsontwerp blijft een donkere schaduw over de onderhandelingen werpen. -
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
-
Britse parlementsleden steunen gewijzigde wet van Johnson over brexitakkoord
Premier Boris Johnson heeft een nieuwe hindernis genomen met zijn wetsontwerp voor de opheffing van een belangrijke bepaling in het akkoord over de exit van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Parlementsleden stemden ermee in dat de wet naar de volgende fase zou gaan, ondanks fel verzet vanuit de EU. -
Livios
Corona zorgt indirect voor forse stijging doden bij woningbrand
Ook al zijn rookmelders verplicht, toch is het aantal fatale woningbranden in 2020 fors gestegen. Wat is de oorzaak van deze stijging en wat als je zelf met brandschade te maken krijgt? Bouwsite Livios zocht het voor uit en geeft je de belangrijkste info mee, inclusief tips om brand thuis te vermijden. -
EU-president Michel waarschuwt: “Britten moeten verantwoordelijkheid nemen”
Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel heeft de Britse regering zondag gewaarschuwd "haar verantwoordelijkheid te nemen" en het vorig jaar gesloten scheidingsverdrag met de EU volledig na te leven. Michel kwam zondag met zijn aansporing na een telefoongesprek met de Ierse premier Micheál Martin. De Britse premier Boris Johnson krijgt intussen een veeg uit de pan van twee van zijn voorgangers, John Major en Tony Blair. -
Multimedia
Deze smartphones hebben de beste camera om mee te filmen
Als je fervent video’s op TikTok of YouTube post, of af en toe een leuke familievideo wil maken, dan weet je hoe belangrijk het is om een smartphone te hebben die in topkwaliteit fillmt. Onze techredacteurs zocht vier goede exemplaren.
23 reacties
Gino Denil
Jona Halffman
camille wallemans
rik verhoegstraete
Frans Peeters