De Britse premier Boris Johnson.
Volledig scherm
De Britse premier Boris Johnson. © AFP

Boris Johnson belooft dat ‘partygate’-rapport volledig openbaar gemaakt zal worden

Het rapport van topambtenaar Sue Gray over de feestjes in Downing Street tijdens de lockdown zal volledig gepubliceerd worden. Dat heeft de Britse eerste minister Boris Johnson beloofd. Het is echter nog niet duidelijk wanneer het rapport wordt uitgebracht.

  1. Boris Johnson opnieuw in opspraak: “Hij liet dieren evacueren uit Afghanistan terwijl mensen achterbleven”

    Boris Johnson opnieuw in opspraak: “Hij liet dieren evacueren uit Afghanis­tan terwijl mensen achterble­ven”

    Een nieuwe dag, een nieuw schandaal rond de Britse premier Boris Johnson. Uit gelekte e-mails zou immers blijken dat de premier persoonlijk tussenkwam om dieren uit Afghanistan te laten evacueren. Volgens critici gaf hij de dieren daarmee voorrang op burgers, die bijgevolg niet tijdig uit het land konden ontsnappen na de machtsovername door de taliban. In december deed BoJo nog claims van een klokkenluider bij Buitenlandse Zaken, die zei dat de regering dieren boven mensen koos, af als “complete nonsens”.
  2. Vernietigend rapport laat geen spaander heel van Londense politie: institutioneel racistisch, homofoob en vrouwonvriendelijk

    Vernieti­gend rapport laat geen spaander heel van Londense politie: institutio­neel racistisch, homofoob en vrouwon­vrien­de­lijk

    De Metropolitan Police (Met), het politiekorps van Groot-Londen in het Verenigd Koninkrijk, is institutioneel racistisch, vrouwonvriendelijk, homofoob en niet in staat zichzelf te controleren. Dat blijkt uit een vernietigend rapport waartoe toenmalig hoofd van het korps Cressida Dick in 2021 opdracht gaf in de nasleep van de moord op de Londense vrouw Sarah Everard. Zij werd in maart van dat jaar ontvoerd, verkracht, vermoord en verbrand door een agent van de Met.