Een Israëlische vrouw krijgt haar derde coronaprik, Tel Aviv.
Volledig scherm
Een Israëlische vrouw krijgt haar derde coronaprik, Tel Aviv. © REUTERS

Boosterprik van Pfizer/BioNTech verhoogt bescherming bij ouderen opmerkelijk

Een derde coronaprik bij personen ouder dan 60 jaar verhoogt de bescherming van het vaccin van Pfizer opvallend. Zo waren er onder de dubbel gevaccineerde ouderen in Israël tien keer zoveel vastgestelde besmettingen en bijna twintig keer zoveel ernstige zieken in vergelijking met mensen die drie coronaprikken hadden gekregen. 

  1. “Derde prik voorlopig niet nodig voor ouderen of mensen met comorbiditeit”

    “Derde prik voorlopig niet nodig voor ouderen of mensen met comorbidi­teit”

    Er zijn momenteel geen robuuste wetenschappelijke gegevens beschikbaar dat een derde prik nodig is voor mensen met comorbiditeit of voor ouderen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gezegd tijdens een actualiteitsdebat in de Kamer. “Het is misschien meer aangewezen om de vaccinatie van de bevolking in de derde wereld te organiseren, in plaats van een derde prik bij ons. Dat is een kwestie van internationale solidariteit”, aldus Vandenbroucke.
  2. Internationale experts waarschuwen voor boosterprik: “Op dit moment onnodig voor brede publiek” en “het houdt zelfs risico’s in”

    Internatio­na­le experts waarschu­wen voor booster­prik: “Op dit moment onnodig voor brede publiek” en “het houdt zelfs risico’s in”

    Een groep experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Amerikaanse medicijnenagentschap FDA heeft in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet gewaarschuwd om niet te hard van stapel te lopen met boosterprikken tegen het coronavirus. Volgens hen is er op dit moment geen enkel bewijs dat ze nodig zouden zijn voor de brede bevolking en kunnen ze zelfs potentiële risico's inhouden: er is nog weinig bekend over mogelijke bijwerkingen én ze kunnen het vertrouwen in de basisvaccinatie schaden.