Volledig scherm
© photo_news

Bloedbad in Las Vegas: aangevallen vanop plek die niemand verwachtte

Er zijn minstens 59 doden en zeker 527 gewonden gevallen nadat een man het vuur opende op een countrymuziekfestival nabij het Mandalay Bay Hotel op de beroemde Strip in de Amerikaanse stad Las Vegas. De 64-jarige Stephen Paddock nam vanaf de 32ste verdieping van het hotel het publiek onder vuur met automatische wapens. Het gaat om de dodelijkste schietpartij uit de geschiedenis van de VS. IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist, maar volgens de FBI zijn er geen bewijzen voor die claim.

Nabeschouwing

Bij een bloederige schietpartij in Las Vegas zijn 59 doden gevallen. Ook is inmiddels duidelijk dat zeker 527 mensen gewond raakten, maakte de politie in de stad bekend. De lokale sheriff zei op een persconferentie dat nog eens achttien wapens, explosieven en duizenden kogels zijn aangetroffen in een huis in Mesquite. De 64-jarige schutter Stephen Paddock kocht in 2015 een woning in die kleine plaats, die vlakbij de grens met Arizona ligt.

De sheriff vertelde dat de schutter "een apparaat dat vergelijkbaar is met een hamer'' gebruikte om ramen in te slaan in een hotelkamer, zodat hij naar buiten kon schieten. De politie trof later zestien vuurwapens aan in die ruimte. Aan sommige van die wapens leek te zijn gesleuteld, zodat ze als automatische wapens gebruikt konden worden.

Over het motief van de schutter bestaat nog onduidelijkheid. "Hij was een rijke kerel die graag videopoker speelde en het leuk vond om cruisereizen te maken'', zei de verblufte broer van Paddock eerder tegen verslaggevers. "Hij heeft zijn wapen nog nooit getrokken. Dit is onbegrijpelijk.''

De vader van de schutter was volgens Amerikaanse media een beruchte bankovervaller. Hij belandde zelfs op de lijst met meest gezochte criminelen van de landelijke politiedienst FBI. Dat gebeurde nadat Benjamin Hoskins Paddock in de jaren zestig ontsnapte uit de gevangenis. De FBI omschreef Paddock destijds als een "psychopaat'' die naar verluidt zelfmoordneigingen had.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Langzaam maar zeker wordt er meer bekend over de overleden slachtoffers van de schietpartij in Las Vegas. In totaal overleefden 59 mensen de schietpartij niet. Er zijn 527 gewonden. Lees hier meer over de mensen die zo wreed uit het leven werden weggemaaid.

Huiszoeking in Reno aan de gang

De politie is op dit moment bezig met een huiszoeking in het huis in Reno dat ook eigendom was van de schutter. Drie SWAT-teams en een bommenontmantelingsteam zijn bij de huiszoeking aanwezig. Volgens de buurvrouw was Stephen Paddock een professioneel gokker en had hij in zijn garage een kluis zo groot als een diepvries staan. Dat meldt AP.

Nevada kondigt noodtoestand af

Bij een huiszoeking in de woning van de 64-jarige dader zijn nog eens 18 wapens, verschillende explosieven en een duizendtal munitiepatronen aangetroffen, zegt sherrif Joseph Lombardo tijdens een persconferentie. De autoriteiten van Clark in de staat Nevada hebben ondertussen de noodtoestand afgekondigd.

Eiffeltoren dooft lichten

In een eerbetoon aan de slachtoffers van de schietpartij in Las Vegas en de aanslag in Marseille, heeft de Eiffeltoren in Parijs haar lichten gedoofd:

Drie wapens van FN Herstal in hotelkamer

Volgens de Los Angeles Times beschikte de schutter in zijn hotelkamer over minstens drie FN-15 wapens. Dat zijn wapens die gemaakt worden door de van oorsprong Belgische wapenfirma FN Herstal. In totaal heeft de politie zeker 19 wapens in de hotelkamer van de schutter gevonden. Volgens de autoriteiten gebruikte de man minstens tien koffers om zijn wapenarsenaal het hotel in te krijgen en heeft hij de ramen met een soort hamer kapot geslagen.

Dodental loopt op tot 59

Volgens politiechef Joseph Lombardo is het dodental inmiddels gestegen tot 59 en raakten 527 mensen gewond. Politiebronnen bevestigen volgens CBS News dat de schutter Stephen Paddock zichzelf doodschoot, voordat het SWAT-team zijn hotelkamer binnendrong.

IS verspreidt opeisingsvideo

Terreurgroep Islamitische Staat was er als de kippen bij om de schietpartij op het countrymuziekfestival in Las Vegas op te eisen. De schutter was een ­“soldaat” van IS die “zich enkele maanden geleden tot de ­islam heeft bekeerd”, meldde nieuws­kanaal Amaq. IS gaf een strijdersnaam vrij (Abu Abd al-Birr al-Amriki), net als een ­video waarin de aanslag een wraakactie genoemd wordt voor de Amerikaanse interventies in moslimlanden - maar bewijzen leverde de terreurgroep niét. “Daar wacht ik ook op, want je bekeren tot de islam is niet vrijblijvend”, zegt Pieter Van Ostaeyen, die de opeisingsvideo ontdekte.

Bekijk hier een ingekorte versie van de opeisingsvideo.

Negentien wapens

De politie heeft minstens negentien wapens gevonden in de hotelkamer van Paddock. Dat laat een bron dicht bij het onderzoek weten, aldus ABC News. Ook de New York Times (NYT) bevestigt het nieuws. Zowel geweren als pistolen werden aangetroffen. Nog volgens de NYT stonden er op de hotelkamer twee automatische geweren op een statief en werden er honderden patronen met munitie aangetroffen.

Volledig scherm
© afp

Vader acht jaar lang op FBI-lijst

De vader van Stephen Paddock stond acht jaar lang op de FBI-lijst van meest gezochte criminelen, meerbepaald van 10 juni 1969 tot 5 mei 1977. Dat weet CNN. Benjamin Hoskins Paddock is enkele jaren geleden gestorven. "Hij was op de vlucht toen ik geboren werd", stelt Eric, de broer van de dader.

Op een FBI-affiche uit 1969 is Benjamin inderdaad te zien. Hij was al veroordeeld voor onder meer een bankoverval en autodiefstal. Hij werd omschreven als een psychopaat met zelfmoordneigingen.

Volledig scherm
© Rv

Minstens 12 slachtoffers kritiek

Minstens twaalf mensen die gewond zijn geraakt bij de schietpartij in Las Vegas bevinden zich in kritieke toestand. Dat meldt een woordvoerster van het Uni-ziekenhuis. In dat hospitaal werden 104 van de ruim vijfhonderd gewonden opgenomen. Hoeveel zwaargewonden er nog in andere hospitalen liggen, is nog onduidelijk. De autoriteiten riepen de bevolking intussen op om bloed te geven.

Volledig scherm
© afp

Dader gokte voor grote bedragen

Amerikaanse media melden op basis van bronnen dicht bij het onderzoek dat de dader van het bloedbad de afgelopen weken grote bedragen inzette bij goktransacties. "Het ging om bedragen van tienduizenden dollars", zo worden de bronnen geciteerd. "Het is voorlopig onduidelijk of het om winst- of verliesbedragen ging."

Volledig scherm
© afp
Belangrijk

FBI: "Geen link met terreur"

De FBI zegt dat de schutter "geen banden had met een internationale terreurorganisatie".

Volledig scherm
© reuters
Belangrijk

Zeker 58 doden en 515 gewonden

De balans van de schietpartij in Las Vegas, de ergste uit de moderne Amerikaanse geschiedenis, is opgelopen tot minstens 58 doden en 515 gewonden. Dat heeft sheriff Joe Lombardo van Las Vegas bekendgemaakt.

Volledig scherm
© afp
Belangrijk

Trump reageert op schietpartij Las Vegas

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zonet de pers toegesproken. Hij noemt de aanval in Las Vegas “een daad van puur kwaad.” Trump zal woensdag Las Vegas bezoeken om te praten met slachtoffers en hulpverleners.

Volledig scherm
© ap

Vlaggen halfstok op het Capitool

Voorzitter Paul Ryan van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gelast dat de vlaggen halfstok moeten hangen aan het Capitool in Washington, zo heeft het ABC News maandag bericht.

De Republikeinse topman zei dat "heel het land verenigd is in shock, medeleven en gebeden" met en voor de inwoners van Las Vegas en de familieleden van de slachtoffers".

Volledig scherm
© ap

'Nog geen Belgen onder slachtoffers'

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat er Belgen onder de dodelijke slachtoffers en gewonden zijn. Dat zegt Mathieu Branders, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken.

Volledig scherm
© afp

Politie onderzoekt woning

De politie doorzoekt de woning van de dader om de aanwezigheid van bommen uit te sluiten. Dat maakte sheriff Joe Lombardo bekend. Mesquite telt 18.000 inwoners en bevindt zich 140 kilometer ten noordoosten van Las Vegas, nabij de grens met Arizona.

Volledig scherm
© afp
Belangrijk

IS eist verantwoordelijkheid op

IS eist de verantwoordelijkheid voor de dodelijkste schietpartij uit de geschiedenis van de VS op. Volgens het propagandakanaal van de terroristische groepering is Stephen Paddock maanden geleden al bekeerd tot de islam. Voorlopig is die claim nog met de nodige korrel zout te nemen: de politie had eerder laten verstaan dat er geen terroristisch motief was.

Trump spreekt rond 16.30 uur

De Amerikaanse president Donald Trump spreekt zich rond 16.30 uur Belgische tijd uit over de bloedige schietpartij in Las Vegas. Eerder had het Amerikaanse staatshoofd via Twitter al zijn medeleven betuigd.

Volledig scherm
© afp
Belangrijk

Schutter pleegde zelfmoord

De schutter werd dood aangetroffen in zijn hotelkamer toen een SWAT-team van de politie de kamer binnenviel. Paddock zou minstens tien vuurwapens bij zich gehad hebben.

De gebroken ramen op de 32ste verdieping van het hotel Mandalay Bay.
Volledig scherm
De gebroken ramen op de 32ste verdieping van het hotel Mandalay Bay. © afp
laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Een schietpartij in de Amerikaanse stad Las Vegas heeft volgens de regionale tv-zender KTNV zeker twintig mensen het leven gekost. Volgens de politie hebben meerdere personen met automatische wapens het vuur geopend op bezoekers van een concert bij het Mandalay Bay Hotel and Casino.

 1. Ondanks nieuwe recordcijfers nemen Amerikanen massaal vliegtuig om Thanksgiving te vieren

  Ondanks nieuwe recordcij­fers nemen Amerikanen massaal vliegtuig om Thanksgi­ving te vieren

  De Amerikanen vieren vandaag Thanksgiving. Daags voor de feestdag overleden op 24 uur tijd meer dan 2.400 mensen in de VS aan Covid-19. Zo’n hoog peil van het aantal slachtoffers was al van zes maanden geleden. Ook maandag stierven er meer dan 2.000 Amerikanen aan de gevolgen van het longvirus. Het huidige aantal ziekenhuisopnames lag met 89.954 coronapatiënten nooit hoger. Overheden houden hun hart vast voor de mogelijke impact van het familiefeest op de besmettingscijfers.
 2. Coronacrisis dwong ons tot digitaal bankieren. Was uw bank er klaar voor?
  Sparen

  Coronacri­sis dwong ons tot digitaal bankieren. Was uw bank er klaar voor?

  Het voorbije jaar heeft de manier waarop we bankzaken uitvoeren serieus veranderd. We bankieren massaal digitaal, sparen meer dan ooit en ook jongeren wagen zich nu vaker aan beleggingsfondsen. Ook de banken zelf moesten zich pijlsnel aan de nieuwe realiteit aanpassen. Hoe bracht uw huisbank het er vanaf? Heeft ze u in positieve zin verbaasd of was u eerder ontgoocheld? Laat het ons weten via deze korte online enquête.
 1. Presentator krijgt het moeilijk bij vernemen dood Maradona
  Play

  Presenta­tor krijgt het moeilijk bij vernemen dood Maradona

 2. Tientonner van Amazon probeert bestelwagen van de weg te rammen
  Play

  Tientonner van Amazon probeert bestelwa­gen van de weg te rammen