De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tijdens een persconferentie in Jeruzalem.
Volledig scherm
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tijdens een persconferentie in Jeruzalem. © AFP

Blinken noemt tweestatenoplossing enige optie in Israël: “Palestijnen verdienen staat”

Een tweestatenoplossing met een apart land voor Israëliërs en een land voor Palestijnen is volgens de Verenigde Staten de enige oplossing voor het conflict. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat vandaag na een "productieve dag" in Jeruzalem en Ramallah. Hij wil de Palestijnen "nieuw optimisme" geven in afwachting van de staat "die ze verdienen". Blinken wil ook het consulaat in Jeruzalem heropenen. 

6 reacties

 • murielle goffin

  2 maanden geleden
  Samen in vrede leven via een tweestaten oplossing beter dan oorlog voeren. Vrede moet soms ook afgedwongen worden met billijke compensaties.
 • Joan Vliegen

  2 maanden geleden
  Dat is een utopie. Israëliërs en Palestijnen willen dat helemaal niet. Men zegt dat maar omdat 'elk zijn deel ' volwassen verzoenend klinkt. Kijk. Als een vechtscheiding leidt tot vertrek van 1 van de ouders met twee kinderen. Neemt de vader dan de zoon mee en de moeder de dochter ? Nee idd...Ze gaan leren mettertijd voor door en naast elkaar te leven in het land en daarmee basta. Doen wij Belgen ook met iedereen. En da's leuk.
 • Ives Ameel

  2 maanden geleden
  Inderdaad dit zou misschien de oplossing zijn.
 • Yves De Groote

  2 maanden geleden
  Als die 2 staten oplossing gebeurt volgens de erkende grenzen van 1947, zoals afgesproken door de VN, dan is er kans dat de vrede langdurig is. Anders zal er wrevel blijven.
 • Karel Flanders

  2 maanden geleden
  Israël zal het ingepalmd land nooit teruggeven. Ook het water aan de Gazastrook zullen ze nooit vrijgeven dus blijven ze in een gevangenis leven.
 1. Tweede dode gevonden na zware explosie op industrieterrein in Noordrijn-Westfalen, verschillende werknemers nog vermist
  Play

  Tweede dode gevonden na zware explosie op industrie­ter­rein in Noor­drijn-Westfalen, verschil­len­de werknemers nog vermist

  Het West-Duitse Leverkusen in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen is opgeschrikt door een explosie op het Chempark, een bedrijventerrein voor de chemische industrie. Aanvankelijk was er sprake van één dode, maar dinsdagavond meldde de uitbaters van Currenta - de eigenaar van de afvalverwerkingsinstallatie waar de ontploffing plaatsvond - dat er een tweede dode gevonden was. Het aantal gewonden is al opgelopen tot 31, waarvan er vijf intensieve zorgen krijgen. Eerder meldde Currenta dat er nog vier werknemers vermist worden.
 2. Tunesische president ontslaat ministers van Justitie en Defensie, ook avondklok en samenscholingsverbod afgekondigd

  Tunesische president ontslaat ministers van Justitie en Defensie, ook avondklok en samenscho­lings­ver­bod afgekon­digd

  De Tunesische president Kais Saied heeft nu ook de ministers van Justitie en Defensie ontslagen. Dat meldt de entourage van de president. De ministeries zullen voorlopig worden geleid door ambtenaren van lagere rang. Er is ook een samenscholingsverbod en een avondklok van 19 tot 6 uur afgekondigd om de onrust in het land in te dammen. De Verenigde Staten hebben alle partijen die betrokken zijn bij de politieke crisis opgeroepen om “elke actie die tot geweld zou kunnen leiden te vermijden”.