Blauwe ‘kwallen’ spoelen massaal aan en “terroriseren" Australië
Ze zien eruit als kleine aliens en gedragen zich ook een beetje buitenaards: de bluebottle kwallen zijn eigenlijk geen echte kwallen, maar stammen er wel van af. De zeedieren gedijen prima in het warme(re) zeewater en hebben massaal hun weg naar de Australische kust gevonden. Kijken mag, aankomen niet, zo waarschuwen experts.
“De bluebottle kwallen terroriseren de Australische kust”, zo zegt de lokale kwallenexpert Lisa-ann Gershwin. De zeewezens spoelen in groten getale aan op de stranden in New South Wales, Victoria, Zuid-Australië en Tasmanië. Meteen een belangrijke opmerking: het zijn eigenlijk geen echte kwallen, maar een complexe kolonie van talrijke poliepen. “Het zijn eigenlijk gewoon vreemde, buitenaardse wezens”, gekscheert Gershwin. “En ze hebben het blijkbaar goed hier.”
Hoe zit dat nu precies met die bluebottle kwal? Ze stammen af van de kwal, op een soortgelijke manier als mensen verwant zijn aan apen en mensapen. Daarnaast zijn ze het bekendste familielid van het Portugese oorlogsschip (dat ook bestaat uit poliepen).
Nog vreemder misschien: de zeedieren bestaan uit verschillende autonome componenten, zijn hermafrodiet en hebben dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Elk component heeft zijn eigen functie waaronder eten, prikken of voortplanting.
Pijnlijk geprikt
Dat prikken is overigens een van de meest kwalijke eigenschappen van het zeewezen. Bij gevaar scheidt het dier een soort slijm uit dat duizenden stekende cellen bevat. Het gif dat vervolgens vrijkomt, veroorzaakt hevige pijnen en kan sommigen zelfs in ademnood brengen.
“Als je gestoken wordt, spoel je het slijm eerst weg in het zeewater”, tipt Gershwin die zelf al ettelijke keren de hevige pijn van het slijm gevoeld heeft. “Daarna houd je de plek waar je gestoken bent onder gloeiendheet ofwel ijskoud water. Dat verlicht de pijn.” In het beste geval ebt het pijnlijke gevoel na ongeveer een halfuurtje weg.
Hoe dan ook luidt het advies: “Kijken mag, aankomen niet”.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE
Trump speecht over schietpartij in Texas: “Het bestaan van kwaad is een van de beste redenen om burgers te bewapenen”
De Amerikaanse oud-president Donald Trump blijft er ondanks het bloedbad op een basisschool in Texas bij dat burgers wapens moeten kunnen dragen om zichzelf te verdedigen. Dat heeft hij gezegd in een speech tijdens het jaarlijkse wapenlobbycongres van de National Rifle Association (NRA). Eerder publiceerden media, waaronder ‘The Washington Post’, al passages uit zijn toespraak waaruit dat naar voren kwam. -
Livios
De vier meest gemaakte fouten bij de aanleg van je tuin
Wil je dit voorjaar je tuin (gedeeltelijk) opnieuw aanleggen? Bouwsite Livios vroeg aan tuin- en landschapsarchitecten welke fouten het vaakst gemaakt worden én hoe je ze vermijdt. -
Ninashop
The backpack is back! De mooiste rugzakken voor de lente
De tijd dat je een rugzak enkel op de schouders van festivalgangers spotte, is definitief voorbij. Investeren in een luxueuze leren rugzak geeft net zoveel voldoening als eindelijk die gedroomde designertas aan de haak slaan. The backpack is back, en hij blijft ook voor een tijdje. Ninashop.be ging voor jou op zoek naar de knapste exemplaren -
-
PREMIUMKnokke-Heist
Zeldzame fossiele walrustand ontdekt op strand van Knokke-Heist en dat is écht uitzonderlijk: “Mogelijk link met nabijgelegen walrussenkerkhof”
Een amateur-paleontoloog heeft een bijzondere ontdekking gedaan op het strand van Knokke-Heist. Filip Vandenbruwane trof er een fossiele tand van een walrus aan, het derde exemplaar ooit gevonden op een Belgisch strand. De nabijheid van een eerder ontdekt walrussenkerkhof voor de kust van Zeebrugge is hier mogelijk niet vreemd aan. “Ik zag onmiddellijk dat het geen alledaagse vondst was”, getuigt de man. -
PREMIUM
Zelfs op drift uiterst giftig: Portugees oorlogsschip
-
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
PREMIUM
Ruimt de plasticvanger van The Ocean Cleanup ook het zeeleven op?
De plasticvanger waarmee de Nederlandse uitvinder Boyan Slat de oceanen wil schoonmaken, veegt ook allerlei zeedieren op, waarschuwen biologen. Doet zijn werk meer kwaad dan goed?