Twee Schotse politiewagens, met rechts het woord 'politie' ook in het Schots-Gaelisch.
Volledig scherm
Twee Schotse politiewagens, met rechts het woord 'politie' ook in het Schots-Gaelisch. © Creative Commons 4.0, Rab-k

Binnenkort geen ‘poileas' en ‘ambaileans’ meer? Schotse taal Gaelic op rand van uitsterven

Met nog amper 11.000 zijn ze volgens een nieuwe studie: het aantal Schotten dat nog regelmatig het Gaelic spreekt, de Keltische taal die vroeger de standaardtaal was in het noorden van de Britse regio. Experts vrezen dat de taal in de praktijk binnen dit en tien jaar volledig uitgestorven kan zijn.

1 reactie

 • stefan crama

  1 jaar geleden
  Wat ben je met een dialect dat nagenoeg niemand meer spreekt. Kan mij herinneren dat we vroeger op school geen dialect mochten spreken, dus wat is het probleem nu dit verdwijnt.
 1. Bosbrand ten westen van Barcelona loopt uit de hand, ook evacuaties door grote bosbranden in westen Sardinië
  1

  Bosbrand ten westen van Barcelona loopt uit de hand, ook evacuaties door grote bosbranden in westen Sardinië

  In het noordoosten van Spanje is een bosbrand op zowat 100 kilometer ten westen van Barcelona uit de hand gelopen. De vlammen hebben tot nu toe 1.100 hectare bos en landbouwgrond in de as gelegd, zo meldde de Catalaanse dienst voor bosbeheer zondag. Ook zijn er grote bosbranden op het westen van het Italiaanse eiland Sardinië die circa vierhonderd mensen van huis verdreven. Ze zijn in de nacht van zaterdag op zondag geëvacueerd.
 2. Bekende metalgitarist (53) vreesde in cel voor leven na bestorming Capitool: “Een hel doorgemaakt”

  Bekende metalgita­rist (53) vreesde in cel voor leven na bestorming Capitool: “Een hel doorge­maakt”

  Een bekende Amerikaanse metalgitarist die betrokken was bij de bestorming van het Capitool in Washington, is in de gevangenis mishandeld en bedreigd door medegedetineerden, melden Amerikaanse media op basis van juridische stukken. De 53-jarige Jon Schaffer, met zijn bands Iced Earth en Demons & Wizards een graag geziene gast op festivals, zou met de dood zijn bedreigd en onder andere zijn belaagd met uitwerpselen en urine.