Strand op Ameland, illustratiebeeld.
Volledig scherm
Strand op Ameland, illustratiebeeld. © ANP

Bijzonder: menselijk bot op Nederlands strand blijkt afkomstig uit Romeinse tijd

Een menselijk bot dat in maart op het strand van het Nederlandse Ameland (een eiland dat tot Friesland behoort) werd gevonden, blijkt zeker 1.770 jaar oud. 

 1. 2.000 jaar oude Romeinse kruik gevonden tijdens Metaaldetectieweekend: “Mogelijk was hier een Romeinse rituele offerplaats”
  PREMIUM

  2.000 jaar oude Romeinse kruik gevonden tijdens Metaalde­tec­tie­week­end: “Mogelijk was hier een Romeinse rituele offer­plaats”

  In een veld in de omgeving van de E40 in Walshoutems namen dit weekend zo’n 120 liefhebbers deel aan het Metaaldetectieweekend. Heel wat spullen uit verschillende eeuwen werden naar boven gehaald. Maar dé vondst werd toch gedaan door een Antwerpenaar: een Romeinse kruik van naar schatting een 2.000 jaar oud. Of beter gezegd, restanten ervan. Toch zijn zowel de organisatie, de stad Landen en Onroerend Erfgoed opgetogen met deze vondst. Het gebied waar deze werd aangetroffen is intussen afgezet en later deze week zoekt men samen met Onroerend Erfgoed verder op deze locatie, aangezien er wel meer historisch waardevolle spullen zouden kunnen zitten.
 2. Uitstoot broeikasgassen in EU sinds 1990 al met 24 procent gedaald

  Uitstoot broeikas­gas­sen in EU sinds 1990 al met 24 procent gedaald

  De uitstoot van broeikasgassen in de 27 landen van de Europese Unie is in 2019 met 3,7 procent gedaald. In vergelijking met het referentiejaar 1990 is de uitstoot al met 24 procent teruggedrongen. Dat blijkt maandag uit het nieuwe voortgangsverslag over de klimaatactie in de EU. Volgens Commissie-vicevoorzitter Frans Timmermans, bevoegd voor de uitvoering van de Green Deal, kan de EU haar ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te worden zeker waarmaken, maar moeten de inspanningen in alle sectoren nog verder worden opgevoerd.
 1. Marthe van K3 openhartig over kritiek: "Dit nummer heeft me er al vaak doorgeholpen"
  Play
  Rode Neuzen Dag

  Marthe van K3 openhartig over kritiek: "Dit nummer heeft me er al vaak doorgehol­pen"

 2. Hanne belandde vier jaar geleden in coma en zoekt nu naar lief: "Het doet pijn om te denken dat het vroeger anders was"
  Play
  Cupido ofzo

  Hanne belandde vier jaar geleden in coma en zoekt nu naar lief: "Het doet pijn om te denken dat het vroeger anders was"