Biden voert Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa op: “We gaan helpen om te reageren op bedreigingen uit alle richtingen”
Voor de start van de NAVO-top in Madrid heeft de Amerikaanse president Joe Biden gevoelige versterkingen aangekondigd op verschillende plaatsen in Europa. Daarnaast had de Amerikaanse president ook een gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan in de marge van de top.
Het gaat om versterkingen om te kunnen “reageren op bedreigingen uit alle richtingen en op alle domeinen”, zei Biden. De Amerikaanse aanwezigheid en capaciteiten in Spanje, Polen, Roemenië, de Baltische staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk worden versterkt.
Biden bevestigde onder meer dat in de Spaanse basis Rota er zes Amerikaanse destroyers zullen aangemeerd zijn, twee meer dan momenteel het geval is. Daarnaast zullen twee bijkomende F-35-smaldelen in het Verenigd Koninkrijk worden gelegerd.
Dinsdag had de nationale veiligheidsadviseur van Biden, Jake Sullivan, al aangekondigd dat de Verenigde Staten hun militaire aanwezigheid in Europa op de lange termijn willen opvoeren.
Geschiedenisschrijvend
“We zullen bewijzen dat de NAVO meer dan ooit noodzakelijk is”, zei Biden, aan de zijde van de NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. “Dit is een geschiedenisschrijvende top.”
De Amerikaanse president herinnerde er ook aan dat de VS hun aanwezigheid dit jaar al hadden versterkt, in reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Zo kwamen er 20.000 militairen bij tot een totaal van 100.000. Biden kondigde aan dat de VS hun dispositief zullen blijven aanpassen in functie van de bedreiging, in overleg met de bondgenoten.
“Poetin wou de ‘Finlandisering’ van Europa, maar hij krijgt de ‘NAVO-isering’ van Europa”, zei Biden nog. Daarbij doelde hij op de neutrale houding van Finland, die het land nu in een historische stap heeft achtergelaten om lid te worden van de NAVO.
Biden bedankt Erdogan
Biden sprak ook nog met zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan op een bilaterale ontmoeting in de marge van de NAVO-top. Daarbij heeft hij Erdogan “bedankt” om zijn verzet tegen een lidmaatschap van Finland en Zweden te laten varen. “Ik wil u bedanken voor wat u heeft gedaan om de situatie te regelen wat betreft Zweden en Finland en voor het ongelofelijke werk dat u doet” om graan uit Oekraïne te krijgen, aldus Biden.
Eerder had een hoge verantwoordelijke van het Pentagon, Celeste Wallander, al verzekerd dat de VS “de Turkse moderniseringsplannen voor de F-16-vloot helemaal ondersteunen. “Aan de plannen wordt gewerkt”, zei ze. “De VS steunen de Turkse modernisering van zijn vloot gevechtsvliegtuigen, want dat is een bijdrage tot de NAVO-veiligheid en daarom ook de Amerikaanse veiligheid”, klonk het.
Ankara had in oktober gevraagd om de huidige vloot te moderniseren en 40 bijkomende F-16's te kopen. Turkije had ook al gedeeltelijk betaald, maar Washington schortte de levering op. Voor hij naar Madrid vertrok, had Erdogan benadrukt dat het “belangrijkste onderwerp” tussen Ankara en Washington “dat van de F-16's” was.
Over de verkoop van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aan Turkije bestaat al langer discussie. Aanvankelijk maakte het land deel uit van het F-35-programma. Nadat Turkije het Russische raketafweersysteem S400 had gekocht, sloot de Amerikaanse regering Turkije uit het programma uit. Washington verzekerde geen specifieke toegeving te hebben gedaan, opdat Turkije zijn veto wat betreft de NAVO-uitbreiding zou opheffen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Is een termijnrekening opnieuw interessant? Dit zijn de verschillen met een gewone spaarrekening
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
PREMIUM
Onze opinie. “De Europese Unie kon Rusland sanctioneren, ze moet nu ook het licht aanhouden”
Duitsland, Frankrijk en Denemarken roepen hun burgers op om energie te besparen. Sommigen lanceren nu campagnes. Als je het zo bekijkt, was onze federale energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) een ‘early adopter’. Een vroege vogel. Zij lanceerde zo’n campagne al in april. We deden er smalend over. Politici dringen te hard ons leven binnen met allerhande regels en opgeheven vingers. Maar de microgolfoven van Tinne Van der Straeten bleek een betuttelende politiek van het minste kwaad. -
-
Dit gebeurt er op NAVO-top in Madrid: “Vanuit mijn standpunt is het al een succes", zegt De Croo
-
"Vreemd, ze gilde niet": de sinistere verklaring van hoofdverdachte in zaak Maddie McCann
Christian Brückner, de hoofdverdachte in de verdwijningszaak van de Britse peuter Maddie McCann, heeft onthuld dat hij door een informant is aangewezen als dé schuldige man nadat hij hem had verteld dat hij het “vreemd vond dat ze niet gilde”. Dat meldt hij in een van de brieven die hij heeft geschreven om zijn naam te zuiveren en die de Britse ‘Daily Mail’ kon inkijken. -
PREMIUM
Oekraïne zegt klaar te zijn voor lenteoffensief: “Ik verwacht in de eerste dagen duizenden doden en gewonden per dag”
Oekraïne is klaar voor het lang aangekondigde lente-offensief. Dat zegt president Zelensky in een interview met ‘The Wall Street Journal’. Wat moeten we ons bij zo’n offensief voorstellen, en wat kan het teweegbrengen? “In het beste geval leidt het tot nieuwe onderhandelingen, maar een slotoffensief is dit haast zeker niet”, zegt luitenant-kolonel Tom Simoens, docent aan de Koninklijke Militaire School. -
Independer
Je auto uitlenen aan je buur of vrienden: zo zit het met de verzekering