De Amerikaanse president Biden eerder deze maand.
Volledig scherm
De Amerikaanse president Biden eerder deze maand. © REUTERS

Biden veroordeelt ingreep Wit-Rusland en arrestatie Protasevitsj

De Amerikaanse president Joe Biden veroordeelde maandag (lokale tijd) Wit-Rusland voor het onderscheppen van een commerciële vlucht en het arresteren van activist en journalist Roman Protasevitsj. Hij heeft zijn adviseurs gevraagd hem opties te geven om de verantwoordelijken aan te pakken.

 1. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
 2. Europese leiders treffen sancties tegen Wit-Rusland: luchtruim gesloten voor Wit-Russische vliegtuigen

  Europese leiders treffen sancties tegen Wit-Rus­land: luchtruim gesloten voor Wit-Russische vliegtui­gen

  De Europese leiders hebben een hele reeks nieuwe sancties getroffen tegen Wit-Rusland, naar aanleiding van de kaping van een Ryanair-vliegtuig zondag en de arrestatie van opposant Roman Protasevitsj. Ze vragen Europese luchtvaartmaatschappijen om het Wit-Russische luchtruim voorlopig te vermijden en ontzeggen Wit-Russische maatschappijen de toegang tot het Europese luchtruim. Onder meer Air France, Finnair en Singapore Airlines kondigden al aan niet meer door het Wit-Russische luchtruim te vliegen.
 3. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 1. Opposant die werd opgepakt na omleiding Ryanair-vlucht legt "bekentenissen af” in video, volgens oppositie ligt hij “in kritieke toestand in ziekenhuis”

  Opposant die werd opgepakt na omleiding Ryanair-vlucht legt "bekente­nis­sen af” in video, volgens oppositie ligt hij “in kritieke toestand in ziekenhuis”

  Roman Protasevitsj, het Wit-Russische oppositielid dat zondag werd opgepakt na de omleiding van een Ryanair-vlucht naar Minsk, heeft maandag gezegd dat hij “is overgegaan tot bekentenissen”. Dat zei hij in een videoboodschap die werd uitgezonden op de openbare televisie. Oppositieleden zeggen op sociale media dat hij gedwongen werd om die verklaring af te leggen. Eerder op de avond werd gemeld dat Protasevitsj nu in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. Dat schrijft althans Tadeus Giczan, hoofdredacteur van het oppositiekanaal Nexta, op Twitter. De woordvoerster van het Wit-Russische ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent dat er sprake is van gezondheidsproblemen.
 2. Wit-Russische overheid: “Ryanair-vlucht moest landen na dreiging door Hamas”, Europa spreekt over “kaping”

  Wit-Russische overheid: “Ryanair-vlucht moest landen na dreiging door Hamas”, Europa spreekt over “kaping”

  De Ryanair-vlucht die zondag op de luchthaven van Minsk landde, deed dat omdat de Palestijnse beweging Hamas ermee gedreigd had een bom te laten ontploffen in het vliegtuig boven de Litouwse hoofdstad Vilnius. Dat zegt de Wit-Russische overheid. De Duitse bondskanselier Angela Merkel hecht geen geloof aan die uitleg. “We zijn getuige geweest van een gedwongen landing die de arrestatie van een opposant, Roman Protasevitsj, mogelijk gemaakt heeft. Hij moet onmiddellijk in vrijheid gesteld worden.” De Europese Unie spreekt officieel van een “kaping”.
 3. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.