Amerikaans president Joe Biden met links naast hem buitenlandminister Antony Blinken.
Volledig scherm
Amerikaans president Joe Biden met links naast hem buitenlandminister Antony Blinken. © Photo News

Biden trekt 500 miljoen dollar uit voor hulp aan Afghaanse vluchtelingen

De Amerikaanse president Joe Biden trekt tot 500 miljoen dollar (omgerekend zo’n 424 miljoen euro) uit voor hulp aan “vluchtelingen en migranten, slachtoffers van de strijd en andere personen die gevaar lopen als gevolg van de situatie in Afghanistan”. Biden heeft dit laten weten in een memo aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

 1. Biden over terugtrekking uit Afghanistan: “Bedoeling was nooit om land herop te bouwen, maar om terreuraanval te vermijden”
  Play

  Biden over terugtrek­king uit Afghanis­tan: “Bedoeling was nooit om land herop te bouwen, maar om terreuraan­val te vermijden”

  De Amerikaanse president Biden heeft vanavond gereageerd op de plotselinge herovering van Afghanistan door de radicaalislamitische taliban. Biden beklemtoont dat hij er geen spijt van heeft dat hij zich aan zijn campagnebelofte heeft gehouden, en stelt dat het niet aan de VS is om orde op zaken te stellen in Afghanistan. Hij verwijt de verdreven Afghaanse regering een gebrek aan daadkracht en motivatie.
 1. Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later
  Livios

  Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later

  De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft van hen kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Bouwsite Livios zocht het uit.
 2. Trump eist aftreden Biden om situatie in Afghanistan: “Een van de grootste nederlagen in de Amerikaanse geschiedenis”

  Trump eist aftreden Biden om situatie in Afghanis­tan: “Een van de grootste nederlagen in de Amerikaan­se geschiede­nis”

  De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft gereageerd op de situatie in Afghanistan, waar de taliban gisteren vanuit het presidentiële paleis de overwinning hebben uitgeroepen. In een korte verklaring moet vooral zijn opvolger het ontgelden. “Wat Joe Biden met Afghanistan gedaan heeft, is legendarisch. Het zal de geschiedenisboeken ingaan als een van de grootste nederlagen in de Amerikaanse geschiedenis.”
 3. INTERVIEW. Politicoloog Criekemans over Afghanistan: “Noch het Westen noch Rusland zal dit lang kunnen tolereren”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Politico­loog Criekemans over Afghanis­tan: “Noch het Westen noch Rusland zal dit lang kunnen tolereren”

  Wat nu, nu de taliban weer voet aan de grond hebben in Afghanistan? “Als het nieuwe regime weer een aantrekkingspool wordt van radicale strijders, zal noch het Westen, noch Rusland dit lang kunnen tolereren”, zegt professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen/KU Leuven). Hij is zeer streng voor president Joe Biden. “Zijn beslissing om alle strijdkrachten weg te halen, is tot dusver de grootste strategische blunder van het Westen deze eeuw.”
 4. INTERVIEW. Belgische militair die op missie was in Afghanistan: “Duizenden militairen gesneuveld en het lijkt allemaal voor niets”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Belgische militair die op missie was in Afghanis­tan: “Duizenden militairen gesneuveld en het lijkt allemaal voor niets”

  Ontgoocheling. Dát is wat Loïc (*) voelt nu de westerse troepen zich volledig terugtrekken uit Afghanistan. De dertiger was als Belgische militair in het totaal acht maanden aan de slag in de hoofdstad Kaboel. “Ik ken collega’s die hun huwelijk op de klippen zagen lopen terwijl ze op missie waren. Of de geboorte van hun kinderen hebben moeten missen. En voor wat eigenlijk?” Een analyse van de situatie tot nu toe.