De Amerikaanse president Joe Biden.
Volledig scherm
De Amerikaanse president Joe Biden. © AP

Biden spreekt Algemene Vergadering VN toe op 21 september

De Amerikaanse president Joe Biden zal op 21 september de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York toespreken. Dat heeft het Witte Huis maandag verklaard. De vergadering, die vorig jaar vanwege de coronapandemie uitsluitend digitaal werd gehouden, vindt dit jaar plaats in hybride vorm. Er zijn zowel fysieke als digitale bijeenkomsten gepland. 

 1. Algemene Vergadering VN vraagt einde te maken aan wapenlevering aan Myanmar

  Algemene Vergade­ring VN vraagt einde te maken aan wapenleve­ring aan Myanmar

  De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vrijdag een niet-bindende resolutie aangenomen waarin de militaire staatsgreep in Myanmar wordt veroordeeld. In de tekst wordt ook aan alle lidstaten gevraagd om "de toestroom van wapens" naar het land te voorkomen. In de resolutie wordt ook opgeroepen tot een terugkeer naar de democratie en tot een vrijlating van de politieke gevangenen, onder wie Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi.
 2. Diplomatieke vertegenwoordiging VS voor Afghanistan verhuist naar Qatar

  Diplomatie­ke vertegen­woor­di­ging VS voor Afghanis­tan verhuist naar Qatar

  De Verenigde Staten verhuizen hun diplomatieke vertegenwoordiging voor Afghanistan van Kaboel naar Doha in Qatar. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aangekondigd. Blinken legde in een toespraak nadien uit dat de militaire missie nu ten einde is, maar dat “een nieuwe diplomatieke missie” is begonnen. Maandagavond kondigde het Pentagon aan dat het Amerikaanse leger helemaal vertrokken is uit Afghanistan.
 1. Waarom VS machteloos staan tegenover IS-K, volgens terreurexpert
  PREMIUM

  Waarom VS machteloos staan tegenover IS-K, volgens terreurex­pert

  IS-Khorasan, de zusterbeweging van de wijdvertakte terreurbeweging Islamitische Staat die achter de dubbele zelfmoordaanslag op de luchthaven van Kaboel zit, is over heel Afghanistan verspreid. Ze onderscheiden zich van Al-Qaeda door hun radicale lezing van de jihadi-ideologie en hun drieste optredens. De vergelding die Amerikaans president Joe Biden beloofde, wordt volgens terreurexpert Pieter Van Ostaeyen (KULeuven) een onmogelijke opdracht: “Met drones kan je één leider uitschakelen, maar dan wordt meteen een nieuwe aangesteld.”
 2. VN-secretaris-generaal Guterres: “Wereld staat op drempel van nieuw tijdperk”

  VN-secretaris-generaal Guterres: “Wereld staat op drempel van nieuw tijdperk”

  Na zijn benoeming voor een tweede ambtstermijn heeft VN-secretaris-generaal António Guterres tot internationale samenhang tegenover de grote uitdagingen opgeroepen. “Het kan twee kanten uit gaan: instorting en eeuwige crisis of doorbraak en uitzicht op een groenere, veiligere en betere toekomst voor iedereen. Er zijn redenen voor hoop”, zei de 72-jarige Portugees in New York na zijn benoeming. “De wereld staat op de drempel van een nieuw tijdperk”, aldus de VN-topman.
 3. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.