Biden laat Amerikaanse overheid meer Amerikaans inkopen
De Amerikaanse president Joe Biden wil dat Amerikaanse overheidsorganisaties meer Amerikaans gaan inkopen. Daarvoor heeft hij een bevel ondertekend. Met de stap lost de nieuwe president meteen zijn verkiezingsbelofte in om een 'Buy American'-plan op te stellen.
Delen per e-mail
“We gaan belastinggeld gebruiken om Amerika weer op te bouwen. We gaan Amerikaanse producten kopen en Amerikaanse jobs ondersteunen”, verklaarde Biden aan journalisten voordat hij zijn handtekening onder het decreeet zette. “Ik aanvaard het idee niet dat de vitaliteit van de Amerikaanse maakindustrie tot het verleden behoort”, aldus de president, die ook het belang van sterke vakbonden beklemtoonde.
De president heeft daarnaast laten weten dat hij openstaat om te onderhandelen over zijn plan voor een nieuw coronasteunpakket van 1.900 miljard dollar, (zo’n 1.564 miljard euro).
Buy American Act
De ‘Buy American Act’ uit 1933 verplicht de regering al om contracten te sluiten met Amerikaanse bedrijven wanneer dat mogelijk is, maar er bestaan tal van uitzonderingen en ontwijkingsroutes. Dat is iets wat kleine en middelgrote bedrijven in de Verenigde Staten al lang aanklagen. Sommige producten worden bijvoorbeeld wel als Amerikaans gepresenteerd, maar bevatten vooral onderdelen die uit het buitenland komen.
Voortaan zullen federale agentschappen die buitenlandse producten willen aanschaffen een vrijstelling moeten aanvragen bij het Witte Huis. De vrijstelling moet dan ook gepubliceerd worden, legde Biden uit. De vrijstellingen zullen slechts in beperkte omstandigheden verleend worden, bijvoorbeeld in een noodsituatie.
Biden betreedt zo een terrein waar ook zijn voorganger Donald Trump graag vertoefde. De Democratische president wees er wel fijntjes op dat de retoriek van Trump niet verhinderde dat het aantal contracten voor buitenlandse bedrijven met 30 procent steeg tijdens de ambtsperiode van zijn voorganger.
Irritatie
Tegelijkertijd zou het decreet wel eens voor irritatie kunnen zorgen bij een aantal bondgenoten en strategische partners, zoals Canada en de Europese landen. Zij foeteren al langer dat de bepalingen van ‘Buy American’ hun bedrijven de toegang ontzeggen tot bepaalde openbare aanbestedingen.
Het besluit geeft overheidsorganisaties de opdracht om hun inkoopbeleid aan te scherpen zodat ze meer goederen en diensten van Amerikaanse bedrijven en werknemers kopen. Het gaat om veel geld. Met dit soort contracten zijn jaarlijks honderden miljoenen dollars gemoeid.
“Tijd essentieel”
De Democratische president hoopt ook Republikeinen achter zijn voorstel te krijgen, maar ook als dat niet lukt wil Biden de extra steun voor de economie er snel doorheen krijgen. "Tijd is van essentieel belang", heeft hij laten weten.
Het pakket met de naam ‘Amerikaans reddingsplan’, moet de Verenigde Staten helpen om de coronapandemie en de zware economische omstandigheden waarin het land verkeert, door te komen. Eerder gaf Bidens voorganger Donald Trump al toestemming voor twee andere steunpakketten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Afzettingsproces Trump in Senaat start op 9 februari
De formele aanklacht tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump verhuist vandaag van het Huis van Afgevaardigden naar de Senaat. Die zal een afzettinsproces voeren, nadat Trump op 13 januari door het Huis in staat van beschuldiging werd gesteld voor het "aanzetten tot opstand". Dinsdag worden de senatoren ingezworen om als jurylid te kunnen fungeren. Het proces zelf start op 9 februari. -
-
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
Golf, woedeaanvallen voor tv en afrekenen met wie hem dwarsboomde: zo spendeert Trump zijn tijd sinds zijn vertrek uit het Witte Huis
Het is intussen vijf dagen geleden dat Donald Trump vertrok uit het Witte Huis. Sindsdien verblijft hij in zijn club Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida. Daar brengt hij zijn dagen door met golfen en het bedenken van plannen om af te rekenen met wie hem ooit afviel. -
36
'Mr Brexit' Nigel Farage verlaat de politiek
Nigel Farage, boegbeeld van de brexitbeweging, verlaat de politiek. Dat meldt hij in een filmpje op Twitter. Farage vindt het "na bijna 30 jaar in de actieve politiek" mooi geweest, zegt hij. -
Witte Huis heft verbod op transgenders in Amerikaans leger op
President Joe Biden heeft vandaag het verbod voor transgenders om te dienen in het Amerikaanse leger opgeheven. Dat meldt het Witte Huis in een verklaring. Het verbod werd eerder ingesteld door voormalig president Donald Trump.