De Amerikaanse president Joe Biden tijdens een persmoment over de situatie in Afghanistan vrijdag in het Witte Huis.
Volledig scherm
De Amerikaanse president Joe Biden tijdens een persmoment over de situatie in Afghanistan vrijdag in het Witte Huis. © AFP

Biden belooft Amerikanen en helpers in Kaboel: “We zullen jullie in veiligheid brengen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag de voortzetting van de Amerikaanse evacuatievluchten op de luchthaven van Kaboel aangekondigd, nadat die tijdelijk waren opgeschort. Die onderbreking van enkele uren kwam er om de aankomst te verwerken van mensen die het land uit willen. De bevoegde bevelhebber heeft echter laten weten die vluchten te hernemen. Sinds de start van de missies op 14 augustus hebben de VS al ongeveer 13.000 mensen weggebracht en sinds juli 18.000, donderdag alleen al 5.700, aldus Biden.

6 reacties

 • Nancy Wijnants

  2 maanden geleden
  Ik voel veel égoïsme in die mens. Ouwbollige koppigheid en strategisch ondoordachtzaam. Velen van andere landen met papieren geraken niet voorbij de ingang daar Amerikanen ze tegenhouden!!?? Als ge zoiets nog niet kunt op orde krijgen en regelen en onderhandelen met NAVO enz zijt ge uw plek niet waard. Mensenschending is dat. Hij draagt verantwoordelijkheid voor diegene die er niet binnengeraken.
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Trump wou snel weg. Mogelijks om de verkiezingen te winnen. Daarom werd onder zijn druk hun Taliban leider vrijgelaten. Werden 4000 Taliban strijders vrij gelaten in Kabul. Tekende hij een overeenkomst zonder een wapenstilstand te eisen. Beloofde een terugtrekking tegen mei. Begin van het vechtseizoen. Zorgde voor geen politieke regeling, door de Afghaanse regering er buiten te laten. Waardoor de Taliban het konden voorstellen als een overgave en een overwinning. Biden erfde de mesthoop.
 • raymond van der craen

  2 maanden geleden
  Wat een geweldige president. Dank zij Biden hebben de Taliban nu modern wapentuig. De Amerikanen maken dezelfde fout zoals in Irak waar ISIS ook Amerikaans wapentuig in handen kreeg en de gevolgen kennen we.
 • willy zachel

  2 maanden geleden
  Deze stommiteit gaat hem de volgende verkiezing kosten ! De terugtrekking van Het Amerikaanse leger had meer georganiseerd moeten gebeuren en tegelijkertijd met alle medewerkers want dat de taliban daarna de boel ging innemen was reeds zeer duidelijk Ook hadden ze systematisch hun wapens en materiaal en infrastructuur moeten vernietigen of ook evacueren .
 • Ronny Van de Wal

  2 maanden geleden
  Biden belooft nogal veel en bakt er niks van.Wacht maar af wanneer Harris hem vroeg of laat vervangt.Amerika zit op ramkoers met zichzelf.
 1. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 2. Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later
  Livios

  Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later

  De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft van hen kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Bouwsite Livios zocht het uit.
 3. Valse start van Belgische evacuatiemissie: amper 16 mensen op eerste vlucht, tweede vlucht leeg weer opgestegen, 17 Belgen mee met Nederlands vliegtuig

  Valse start van Belgische evacuatie­mis­sie: amper 16 mensen op eerste vlucht, tweede vlucht leeg weer opgestegen, 17 Belgen mee met Nederlands vliegtuig

  Het Belgisch leger is vandaag/vrijdag begonnen met de evacuatiemissie ‘Red Kite’ in Afghanistan. Er werden al twee vluchten uitgevoerd, maar daarbij werd slechts een klein aantal mensen geëvacueerd, zo raakte vrijdagavond bekend op een persconferentie van de regering. Nog eens zeventien andere landgenoten zijn onderweg naar Islamabad in Pakistan met een Nederlands vliegtuig.