Een Russische vlag wappert op een pleintje in de stad Melitopol in de gedeeltelijk bezette Oekraïnse regio Zaporizja.
Volledig scherm
Een Russische vlag wappert op een pleintje in de stad Melitopol in de gedeeltelijk bezette Oekraïnse regio Zaporizja. © REUTERS

Bezette Oekraïense regio wil referendum over opname in Rusland

Oorlog in OekraïneDe door Moskou aangewezen autoriteiten in de gedeeltelijk bezette Oekraïense regio Zaporizja kondigden officieel voorbereidingen aan voor een referendum omtrent de aanhechting van het gebied aan Rusland. "Ik heb een order ondertekend opdat de centrale kiescommissie voorbereidingen begint te treffen voor de organisatie van een referendum omtrent de aanhechting aan Rusland", zei Jevgeni Balitski, als hoofd van het door Moskou aangesteld civiel en militair bestuur van deze door de Russen bezette zuidelijke regio.

  1. Noord-Korea vuurt weer ballistische raket af en wil kernproef gaan doen

    Noord-Ko­rea vuurt weer ballisti­sche raket af en wil kernproef gaan doen

    Noord-Korea heeft een “niet-geïdentificeerde ballistische raket” afgevuurd. Dat bericht het Zuid-Koreaanse agentschap Yonhap op gezag van het Zuid-Koreaanse leger. De aankondiging volgt enkele dagen na de vorige rakettest en komt een dag voor de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris in Seoel wordt verwacht. Donderdag heeft ze een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol. De lancering komt tevens op een dag dat in Zuid-Korea werd gemeld dat het noorden na vijf jaar weer een kernproef wil doen.