Agenten op Las Ramblas, in het centrum van Barcelona, na de zoveelste beroving van een toerist deze zomer.
Volledig scherm
Agenten op Las Ramblas, in het centrum van Barcelona, na de zoveelste beroving van een toerist deze zomer. © EPA

Berovingen teisteren Barcelona, en daar komt steeds vaker geweld aan te pas

Barcelona maakt zich zorgen om de forse stijging van het aantal berovingen met geweld deze zomer, waarvan vooral toeristen het slachtoffer zijn. Van de daders eindigt overigens maar één op de tien (tijdelijk) in de cel.

 1. Wat is er aan de hand in Barcelona? Deze zomer al acht dodelijke vechtpartijen en moorden, stadsbestuur geeft “veiligheidscrisis” toe

  Wat is er aan de hand in Barcelona? Deze zomer al acht dodelijke vechtpar­tij­en en moorden, stadsbe­stuur geeft “veilig­heids­cri­sis” toe

  Drie doden in iets meer dan een week, acht sinds het begin van de zomer, en twaalf dit jaar. En dat tegenover tien in het volledige jaar 2018. Het aantal vecht- en steekpartijen met dodelijke afloop kent in de Catalaanse hoofdstad Barcelona een opvallende toename. Het stadsbestuur erkent dat er sprake is van een “veiligheidscrisis”, maar belooft samen met de politie beterschap en een gedegen onderzoek.
 2. Strijd tegen overtoerisme:"Sommigen denken dat het hier een pretpark is. Mijn buurman vond eens een Chinees op zijn toilet"
  PREMIUM

  Strijd tegen overtoerisme:"Sommigen denken dat het hier een pretpark is. Mijn buurman vond eens een Chinees op zijn toilet"

  De zomervakantie zit er bijna op en hoewel dat voor de meesten onder ons geen prettig vooruitzicht is, klinkt het bij inwoners van enkele Europese steden als muziek in de oren. Amsterdam, Dubrovnik en Venetië - om er maar drie te noemen - zijn door het 'overtoerisme' stilaan onleefbaar geworden. "Als er nu niets radicaals verandert, zijn die steden ten dode opgeschreven", zegt Jan van der Borg (57), prof aan de KU Leuven, maar ook inwoner van Venetië.