Illustratiebeeld: brandweerwagens nabij Grunewald. Afgelopen week woedde er al een brand in het bos na een explosie in een munitiedepot. Beeld gemaakt op 5 augustus.
Volledig scherm
Illustratiebeeld: brandweerwagens nabij Grunewald. Afgelopen week woedde er al een brand in het bos na een explosie in een munitiedepot. Beeld gemaakt op 5 augustus. © AP

Berlijnse brandweer rukt opnieuw uit voor brand in Grunewald

De brandweer van Berlijn is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw uitgerukt voor een bosbrand in de bosrijke omgeving van het stadsbos Grunewald, in het zuidwesten van de Duitse stad. Afgelopen week woedde er ook een brand in het bos na een explosie in een munitieopslagplaats. 

  1. Expert over bosbrand die ondergronds verder woedt: “Een week later kan het vuur 100 meter verder zitten zonder dat je het zag”
    PREMIUM

    Expert over bosbrand die onder­gronds verder woedt: “Een week later kan het vuur 100 meter verder zitten zonder dat je het zag”

    “Alles weer onder controle.” Dat dàchten ze in de Gironde toen de laatste week van juli inging. Twee gigantische bosbranden hadden er 14.000 hectare bos vernield. Drie weken later zijn daar tienduizenden mensen op de vlucht. Nu blijkt dat het vuur in de grond was gekropen en al die tijd is blijven smeulen, om elders weer boven te komen. Wat weten we over dit fenomeen? Waarom is een ondergrondse brand zo moeilijk te detecteren en te bestrijden? Kan dit overal en dus ook hier gebeuren? We spraken de experts natuurbranden van de brandweer en Natuur en Bos. “Zowat bij elke heropflakkering in de natuur heb je te maken met een grondbrand.”