Een Falcon 7X en een A400 M-vrachtvliegtuig van Defensie zijn al aanwezig in Islamabad, twee C-130's (zoals het toestel in beeld) kunnen elk moment landen.
Volledig scherm
Een Falcon 7X en een A400 M-vrachtvliegtuig van Defensie zijn al aanwezig in Islamabad, twee C-130's (zoals het toestel in beeld) kunnen elk moment landen. © BELGA

Belgische toestellen kunnen morgen meerdere evacuatievluchten uitvoeren uit Kaboel: “Maar de mensen moeten nu op de luchthaven geraken”

De Belgische vrachtvliegtuigen van Defensie kunnen morgen/vrijdag meerdere keren tussen de Pakistaanse hoofdstad Islamabad en de luchthaven van Kaboel in Afghanistan vliegen als dat nodig is. Dat zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder in een interview aan Belga. De geëvacueerde passagiers zullen vervolgens met chartervliegtuigen gerepatrieerd worden van Islamabad naar België.

15 reacties

 • Vera Bres

  2 maanden geleden
  Amerikanen en Duitsers halen nu ook burgers op buiten vliegveld Kaboel, Belgische Defensie heeft daarvoor niet de nodige capaciteit >>> en wij kunnen niets , wat wij doen haalt niets uit ...éérst zijn wij te laat en dan vliegen we op en af met lege toestellen !!
 • Vera Bres

  2 maanden geleden
  Belgie laat het weer eens afweten ,maar dat zijn we ondertussen gewend hé.En dan denken onze ministers De Donder,De Croo en Wilmés dat wij goed bezig zijn.
 • Tessa vandermout

  2 maanden geleden
  Dat heb je als er te veel ministers eerst hun zegje moeten doen. De NEO-plannen lagen nochtans al lang klaar of denken jullie dat Defensie op dergelijke zaken niet anticipeert ! Het wordt hoog tijd dat bij dergelijke noodsituaties het beslissingsrecht beperkt wordt tot enkel en alleen de eerste minister en de minister van buitenlandse zaken.
 • Erwin Lambrechts

  2 maanden geleden
  de EU schiet inderdaad te kort maar Belgie op zich vooral want Duitsland en Nederland die waren al voorzien en hebben al 5 dagen VOOR ons evacuaties gedaan waar wij wel goe in zijn is altijd naar anderen te kijken en erover te spreken om de focus van ons weg te houden en de pers werkt dat goed in de hand
 • Alfons Schoeters

  2 maanden geleden
  Europa…de NATO …en ieder Europees land doet het op zijn eigen kracht of initiatief…zijn we niet opgewassen tegen…wat voor een chaos… en waar is de president met al zijn regeringsleiders…die hun land met hun burgers in de steek laten…twintig jaar opleiding en twintig jaar ondersteuning en dan vluchten ze…
 1. ONZE OPINIE. De evacuatie uit Kaboel is een titanenklus. Maar het kan niet onmogelijk zijn om te communiceren
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. De evacuatie uit Kaboel is een titanen­klus. Maar het kan niet onmogelijk zijn om te communice­ren

  “Deze mensen gaan simpelweg dood”. “Het gaat te langzaam.” En: “De betrokken bewindspersonen wijzen naar elkaar en verschuilen zich achter procedures.” Die kritiek hoorde je in het Nederlandse parlement gisteren, waar zich een fel debat over Afghanistan ontspon tussen de uittredende regering-Rutte en de oppositie. In onze contreien is het wachten tot volgende week vooraleer het parlement samenkomt. Neen, nieuw is het niet dat de Nederlandse parlementaire cultuur levendiger is dan de onze. Maar het valt des te meer op wanneer ook onze bevoegde ministers op eieren lopen.
 2. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 1. Nederlands meteorologisch instituut waarschuwt voor snellere stijging van zeespiegel

  Nederlands meteorolo­gisch instituut waarschuwt voor snellere stijging van zeespiegel

  Ook voor Nederland zijn de risico's die de klimaatverandering met zich meebrengt, groter geworden. Daarvoor waarschuwde het Nederlandse meteorologische instituut (KNMI) maandag in een onderzoeksrapport. Zo kan de zeespiegel aan de Nederlandse kust sneller stijgen dan eerder werd verwacht en stijgt het risico op hevige buien in de zomer. Ook kan Nederland vaker met droogte te maken krijgen dan volgens eerdere berekeningen.